Bitka-za-bebe

Četiri puta više potpisa za bebe nego što zakon propisuje
 
Na Međunarodni dan žena, poslednjeg dana akcije prikupljanja potpisa za podršku inicijative za ograničenje marži i ukidanje PDVa na hranu i opremu za bebe, sakupljen je rekordan broj potpisa – više od 30.000. Podsetimo, zakonski minimum koji je potrebno skupiti u roku od 7 dana koliko najduže može da traje prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu je upravo 30 hiljada – volonteri akcije Glasaj za bebe! ovaj broj potpisa uspeli su da skupe za samo jedan dan!
Liste potpisnika počele su da stižu u prostorije članica Incijativnog odbora, Fonda B92, servisa Halo beba, portala Bebac.com, udruženja Roditelj i Mreže organizacija za decu Srbije, ali će se tek početkom sledeće nedelje, kada pristignu svi potpisi iz svih krajeva zemlje, znati precizan broj onih koji su podržali inicijativu. Poslednje procene su da je za „bebeću stvar“ svoj potpis dalo preko 120.000 građana, što je četiri puta više nego što zakon propisuje.
Posvećenost građana ideji stvaranja boljih uslova za odgajanje dece i za roditeljstvo, i entuzijazam aktivista članica Incijativnog odbora, Crvenog krsta, Kancelarija za mlade i običnih građana koji se nikada pre nisu našli u ulozi volontera, govori nam da bi bar 90 odsto građana potpisalo inicijativu da je zakonski rok za potpisivanje duži.
“Ovo je praktično referendum sa najubedljivijim rezultatima koji obavezuju i izvršnu vlast u liku Vlade Republike Srbije i zakonodavnu vlast, odnosno Narodnu skupštinu Republike Srbije da u najkraćem roku urade svoj deo posla – ograniče marže na opremu, odeću i hranu za bebe i ukinu PDV na ove proizvode. Siguran sam da će u Skupštini aklamacijski biti usvojena želja građana da se učini još jedan napor kako bi se poboljšao kvalitet odgajanja novih naraštaja i dala šansa obnovi zemlje novim generacijama”, rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić tokom pristizanja informacija o broju potpisa poslednjeg dana potpisivanja inicijative, i dodao: “Želim posebno da naglasim da ova inicijativa ne promoviše hranu koja je zamena za majčino mleko, već upravo obrnuto – promovišemo i što duži period dojenja koje je najzdravije za bebe, kao i sve druge oblike zdravog, odgovornog i dostojanstvenog odgajanja dece.”
Nakon pristizanja i prebrojavanja svih lista sa potpisima iz cele Srbije, članovi Inicijativnog odbora će sledeće nedelje uručiti potpise preko 120.000 građana Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 

Povezana vest:  Ana Ivanović i i Bastian Schweinsteiger stali na ludi kamen?