Resonate-muzicki-program-plakat-B2

Resonate- festival analogno digitalnih umetnosti

U Domu omladine Beograda 16. i 17. marta 2012. godine, po prvi put, održaće se analogno digitalni festival “Resonate”.

Na festivalu će se okupiti neka od najpoznatijih imena savremene kreativne/elektronske scene iz čitavog sveta. Pored uzbudljivog celodnevnog edukativnog programa koji izaziva i traži kreativnost od posetilaca konferencije RESONATE, noćni program će ukrstiti uzbudljive bendove i DJ-eve u pokušaju da stvori svet u kome se suočavaju analogni i digitalni zvuk, što je u skladu s glavnom temom festivala.

U večernjim satima imaćemo priliku da vam u velikoj sali Doma omladine, prikažemo neke od najvećih legendi savremene umetničke popularne muzike: 16. marta anbb (Alva Noto i Blixa Bargled), i 17. marta DJ Spooky, That Subliminal Kid (uz gudački kvartet Diferente).

Dnevni program će ugostiti dvadeset najboljih predavača u oblasti savremene umetnosti i to kroz radionice u kojima će učestvovati gosti festivala i veliki broj stranih turista. Samo iz Engleske na festival Resonate stiže oko četristo gostiju.

Resonate je više od festivala. On je i seminar eksperata i izložba vizuelnih umetnika.  Dovoljno je veliki da obuhvati oblasti koje se protežu od softverskog inžinjeringa do teorije vizuelnih umetnosti, ali je tu i da stvori most koji ima zadatak da spoji kulturno različite segmente umetničke i intelektualne scene i to kroz sveobuhvatne i višedisciplinarne pristupe.

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po specijalnoj pretprodajnoj ceni: pojedinačna 800 dinara, dvodnevna 1400 dinara.

Povezana vest:  Novi Monaco je miks vintidž i industrijskog stila 90-tih

„RESONATE“ MUZIČKI PROGRAM

16. i 17. marta 2012. u 21:00.

DOB//Velika sala

Pored uzbudljivog celodnevnog edukativnog programa koji izaziva i trazi kreativnost od posetilaca konferencije RESONATE, u večernjim satima imaćemo priliku da vam u velikoj sali Doma omladine, prikažemo neke od najvećih legendi savremene umetničke popularne muzike: 16.03. anbb & 17.03. DJ Spooky, That Subliminal Kid

Ulaznice su već u pretprodaji na Blagajni DOB, po specijalnoj pretprodajnoj ceni: pojedinačna 800 dinara, dvodnevna 1400 dinara!

Tema prvog izdanja konferencije “Resonate” jeste odnos analognog i digitalnog, pa je pored predavača, i muzički program morao da odgovori na isto pitanje. Konferencija će predstaviti dva sjajna primera organskog i digitalnog – pre svega brilijantnu saradnju Alva Noto i Blixe Bargelda o kojoj se već dve godine priča širom sveta, a potom i jednog od najvećih savremenih majstora muzičke konceptualizacije, DJ Spookyja kako svira na iPhoneu, te radi sopstveni autorski video mix, sa jednim našim gudačkim kvartetom na pozornici.

Petak, 16. mart od 21h

anbb

(Alva Noto i Blixa Bargled)

Ime sastava se zaista piše malim slovima, ali su članovi veličine u svakom pogledu. Fantastična saradnja Blixe Bargelda i Carsten Nikolaia, dva vizionara iz dve generacije – Blixa je svima poznat kao lider i pevač Einsturzende Neubauten, mitske berlinske industrial-rock grupe koja je rodonačelnik ovog žanra, godinama je bio gitarista uz Nick Cavea i jedan od osnivača njegovih Bad Seeds; sa druge strane Karsten, brilijantni kompozitor nove elektronske muzike, rodom iz nekadašnje Istočne Nemačke, autor mnogih remiksa (od Bjork do Ryuichi Sakamotoa), kao i inteligentnih DJ nastupa. Ova nesvakidašnja kolaboracija koja nadilazi svačija očekivanja, zasnovana je na dva izdanja iz 2010: EP “Red Maruk Handshake” i LP “Mimikry” – ona čine celinu na osnovu koje se odvija jednoipočaspovni spektakl (ili antispektakl), u kome se muški glas dovodi do granica svojih mogućnosti, praćen apokaliptičnim zvečanjem elektronskih ritmova i ambijenata.

Povezana vest:  „Katapult" u Delta Cityju

Posebna napomena: Blixa i Karsten su ljubitelji najboljih vina. Očekujte da ih vidite na nekom skrovitom mestu u Beogradu, na kome je izbor najbolji.

Subota, 17. mart od 21h

DJ Spooky, That Subliminal Kid

(uz gudački kvartet Diferente)

 

Paul D Miller nipošto nije samo DJ, nego zabavni filozof elektronskog zvuka. Jedan od skrivenih intelektualnih heroja savremene muzike – DJ Spooky, That Subliminal Kid (puno umetničko ime) – devedesetih je svojeručno stvarao američku školu “trip hopa”, da bi do sad uspeo da se druži i blisko sarađuje sa desetinama sjajnih autora, praveći muziku ili remikse svih umetničkih pravaca, od nove klasike preko hip hopa do avangardnog jazza.

Povezana vest:  Anđelka Prpić zvezda Tom Tailor Winter Experience događaja

DJ Spooky je ključni primer modernog umetnika – osvešćenog nomada u stalno promenljivom svetu. Ovaj model umetničke prakse nekako je upravo on preneo u popularnu muziku i do danas je ostao njegov najuverljiviji protagonista. Karakteristično poigravanje i studije svih žanrova crnačke muzike i stalno otkrivanje novih načina da se izrazi, kao i uspešni teoretski tekstovi koji su pratili svaku fazu u njegovom razvoju objašnjavajući i epohalne promene koje su zadesile popularnu kulturu (kapitalna knjiga “Rhythm Science”), privukli su pažnju najširih umetničkih krugova. Njegove teorije koje muziku stalno posmatraju u širem okruženju, kao deo ekološkog sistema, dovele su ga u priliku da izlaže kako u Andy Warhol muzeju, tako i na Venecijanskom bijenalu. Kompozicije posvećene sredini u kojoj živimo, kao što je “Terra Nova: Simfonia Antarctica”, od pre nekoliko godina, lansirale su novi trend sučeljavanja elektronike, jakih vizuelnih atrakcija i prirodnog zvuka gudačkih instrumenata.

Jedan od poslednjih, neumornih, istinskih mislećih revolucionara popularne muzike, Spooky se ne plaši da proba ništa – glavni novitet kog nam je doneo u prethodnih godinu dana jeste svirka zasnovana na mogućnostima iPhonea, sučeljena sa gudačima, i to je ono što ćemo slušati i gledati u Beogradu, u isto vreme kad je i ostatak sveta počeo da obraća pažnju na ovaj novi ludi koncept.