osmeh_za_osmeh_2_foto

Humanitarna prodajna izložba “OSMEH ZA OSMEH” u okviru 31. Beogradske Nedelje mode

Deca su naše najveće bogatstvo i naša najveća obaveza. Zdrava deca su naš prioritet. Na žalost, nisu sva deca zdrava. Centar za rehabilitaciju i edukaciju dece sa poremećajem u razvoju CSPER radi sa decom uzrasta od 1 do 7 godina. Njihov cilj je da se preveniraju ozbiljni poremećaji u razvoju dece i da se sa rehabilitacijom započne što ranije u uzrastu od 1 do 4 godine starosti, kako bi uspeli da sustignu vršnjačku grupu i uđu u normalne životne tokove. Ovo je za njih najvažniji period života. Sve što se postigne do polaska u školu je prihvatljivo, jer nakon toga je mnogo teže doprineti njihovoj normalizaciji. Zato se sa njima radi više časova dnevno, a roditelji ceo dan.

Povezana vest:  Misteriozno blago na facebooku!

Glavni razlog da se projekat “OSMEH ZA OSMEH” realizuje je što se, prema najnovijim podacima u svetu, a to se odnosi i na našu zemlju, drastično povećao broj dece sa ranim razvojnim poremećajima. Devedesetih godina se jedan slučaj javlja na 2500  novorođene dece, u 2008-oj taj odnos je dospeo do jedan slučaj na 160 rođene dece, a 2009. godine je američka akademija pedijatara objavila da u svetu, od 96 rođene dece, jedno dete ima poremećaj u razvoju. Kako je taj podatak zastrašujući preduzimaju se mere kako bi se sprečile ili ublažile ozbiljne forme poremećja. Svakog trenutka zdravo dete nauči nešto novo, a dete sa smetnjama treba daleko više vremena koje mi najčešće nemamo. Zato je neophodna hitna intervencija.

Povezana vest:  Poremećaji u spavanju vode ka dijabetesu i bolestima srca

Zahvaljujući brojnim donatorima, u 2011. godini CSPER  je uspeo da pomogne deci i njihovim roditeljima kroz projekat koji je podržan od strane Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Zato su rešili da nastave sa projektima i u ovoj godini.

Program rehabilitacije dece sa smetnjama u razvoju podrazumeva svakodnevni defektološki, logopedski, senzomotorni i psihološki rad sa decom. S obzirom da su roditelji ove dece opterećeni velikim finansijskim izdacima i u lošoj su finansijskoj situaciji, a pored toga i psihički opterećeni zbog problema svoje dece, svi su pozivani  da kupovinom bar jednog modela domaćih kreatora i modnih kuća, ili uplatom sredstava putem uplatnice koju ćete dobiti, pomognete ovoj akciji. U skladu sa njihovim minimalnim potrebama i všsim mogućnostima, budite njihov dobrotvor do kraja 2012. godine. Neophodna sredstva za jednu godinu iznose 4.000.000 dinara. Ukoliko ste zainteresovani, vaša sredstva mogu da se usmere na određeno dete i da budete njegov zvanični dobrotvor u toku 2012. godine, a ukoliko ste u mogućnosti i do kraja njegove rehabilitacije.

Povezana vest:  Na prodaju bivši automobil Kejt Midlton

CSPER  se zahvaljuje domaćim kreatorima, domaćim modnim kućama i modnom studiju Click, koji su, kao i mnogo puta ranije, podržali još jednu humanu ideju. Ovaj put je to Humanitarna prodajna izložba “OSMEH ZA OSMEH” u okviru 31. Beogradske Nedelje mode, koja će se uz koktel održati 3. aprila sa početkom u 19h u Galeriji Eurocentra u Makedonskoj ulici u Beogradu i trajaće do kraja Fashion Weeka.

Uz vašu pomoć, CSPER želi da jedna od najugroženijih populacija u Srbiji, dobije šansu za bolju budućnost i šansu da što brže uđe u normalne životne tokove.