Nauka će biti svuda oko nas !

Konferencija_Festivala_naukeBeograd će treću godinu za redom biti prestonica nauke u regionu, i tokom tri dana okupiti 250 naučnika iz 22 naučne institucije i 30 gostiju iz inostranstva. Svi oni biće na istom zadatku, da popularizuju nauku i učine je razumljivom svakom posetiocu.
Umetničko – produkcijska grupa Noć muzeja tokom trodnevnog spektakla 4, 5. i 6. decembra pobrinula se da svi radoznali i oni koji se još uvek pitaju imaju priliku da uživaju u postavkama, predavanjima i eksperimentima iz 28 zanimljivo obrađenih naučnih postavki: fizike, hemije, biologije, astronomije, genetike, matematike, fizičke hemije, psihologije, geologije…
– Verujemo da nauka ne mora da bude dosadna i rezervisana samo za naučnike i ljude iz struke. Festival nauke je i pokrenut sa idejom da pokaze mladim ljudima da je nauka svuda oko nas i da ukaže na značaj naučnih dostignuća. Da se naučne teorije i eksperimenti mogu objasniti na zanimljiv i jednostavan način, dokazujemo iz godine u godinu. Nakon prošlogodišnjeg velikog uspeha ove godine idemo korak napred, a ljubiteljima nauke pružićemo zabavu na duplo većem prostoru, na čak 4.000 m2 – izjavila je na konferenciji za novinare Ana Jovanović, jedan od pokretača manifestacija „Festival nauke“ i „Noć muzeja“.
Osim naučnih postavki i predavanja, ovogodišnji Festival nauke posetiocima nudi i dodatni program – mini filmski festival koji će kroz 19 kratkometražnih fimova pokazati da je veza između nauke i umetnosti neraskidiva. 
Svakoga dana od 11 do 20h posetioci će moći da osete kako je ležati na pravom fakirskom krevetu, kako izgleda najčudnije kupatilo – matematičko kupatilo u kome peškiri imaju samo jednu stranu, klozetska šolja nema zapreminu. Moćićete da svirate na liri čije su žice napravljene od laserske svetlosti, da probate piće u kome se led puši i istovremeno hladi. Uz pomoć Ojlerovih cevi crtaćete slike u jednom potezu. Naučiće vas da uz pomoć hleba, margarina i mikrotalasne pećnice izračunate brzinu svetlosti, napravite pastu za zube. Dokazaće vam da zlato može da bude crveno, bakar plav a srebro žuto, da vazduh postoji i da metal može da gori kao hartija a novac da gori a ne izgori.
fizika uzvraca udarac04Svoj program na Festivalu nauke predstaviće i gostujuće postavke iz Švajcarske i Tajlanda a 24 zanimljiva naučna predavanja držaće brojni predavači iz zemlje i inostranstva: Švedske, Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Hrvatske ali i brojnih gradova iz Srbije.
Karte za Festival nauke su u pretprodaji u Bilet servisu i Mamutu radnjama po ceni od 250 dinara a ulaznice je moguće kupiti i na samoj lokaciji tokom trajanja festivala po ceni od 300 dinara.
Festival nauke 2009. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Sekretarijata za obrazovanje skupštine grada Beograda. Prijatelj festivala je Erste banka.
Prošlogodišnji Festival nauke posetilo je 15.000 posetilaca, dvostruko više u odnosu na prvu godinu održavanja festivala. Ove godine postavke će biti predstavljene na prostoru bivše robne kuće Kluz (Masarikova 4), a predavanja i filmske projekcije, odrzavaće se svakodnevno, u prostoru Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48).

Povezana vest:  Svetski dermakozmetički brend CeraVe napokon je stigao u Srbiju!