Mein_Kampf

Bavarska namerava da izda Hitlerov „Majn Kampf“

 

Bavarska je saopštila danas da namerava da ponovo izda Hitlerovu knjigu „Majn Kampf“. Kako prenosi AFP, biće to prvo izdanje zloglasnog antisemitskog manifesta, 70 godina od firerovog samoubistva.

Novo izdanje, koje će biti opremljeno stručnim komentarima istoričara, biće objavljeno 2015. kada ističu autorska prava koja Bavarska ima nad tom knjigom. Bavarski ministar finansija Markus Šeder rekao je nemačkoj agenciji DPA da je odluka doneta nakon razgovora s pobornicima i protivnicima ponovnog objavljivanja knjige čiji je cilj „demistifikacija“ njenog sadržaja.

Povezana vest:  Trinaest ideja za pripremu zdravih obroka koje možete da isprobate ovog vikenda

-Hoćemo da jasno pokažemo kakve besmislice ona sadrži – istakao je on o knjizi koja je bila polazište nacističke genocidne ideologije.

Bavarske vlasti nameravaju i da objave i jedno izdanje namenjeno školama koje će podsticati učenike na kritičan pristup knjizi. Hitler je napisao „Majn Kampf“ (Moja borba) 1924. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj. Knjiga kombinuje elemente autobiografije sa traktatima o „čistoći“ Arijevske rase, izlivima mržnje prema Jevrejima i kritikom komunizma.

Povezana vest:  Dan kada ljubitelji kafe postaju pesnici, a njihove emocije sredstvo plaćanja

Prema rečima britanskog istoričra Iano Keršoa, do 1945. je u Nemačkoj objavljeno oko 10 miliona primeraka ove knjige. Od 1936, svaki nemački bračni par dobijao je jedan primerak kao svedbeni poklon od nacističke države.