japanizam_otvaranje

U Domu omladine Beograda svečano otvoren 5. Festival japanske popularne kulture JAPANIZAM! 

U prepunoj Velikoj sali Doma omladine Beograda večeras je svečano otvoren peti „Japanizam“, jedini regionalni festival posvećen japanskoj pop kulturi – stripu, animaciji, kinematografiji, modi, odnosno svemu onome što trenutno predstavlja modernu kulturu u Japanu.

Dobrodošlicu u ime organizatora – Ambasade Japana u Beogradu, Doma omladine Beograda i društva Sakurabana, prisutnima su poželeli Kazuaki Kameda, ministar savetnik Ambasade Japana u Beogradu, Boban Jevtić, urednik filmskog programa DOB-a i Bojan Vukadinović, predsednik društva Sakurabana. Oni su se gostima zahvalili na sve većem interesovanju za Japanizam, koje iz godine u godinu ubrzano raste. Prošle godine otvaranje ovog festivala je napunilo Amerikanu, a ove godine Veliku salu.

Povezana vest:  Ženska košarkaška reprezentacija se družila sa posetiocima UŠĆE SC

„Prošlo je godinu dana od našeg poslednjeg druženja na Japanizmu. Prijatno sam iznenađen što je japanska kultura sve popularnija ovde u Srbiji. Drago mi je da se u ovolikom broju interesujete za japanske anime i mange, savremenu japansku muziku i modu. Očekujem da ova četiri dana provedeteu divnoj atmosferi i uživate u raznovrsnim programima. Nadam se da će i ovogodišnje druženje obogatiti vaše znanje i kulturni život i da ćete na taj način upoznati savremeni Japan. Uveren sam da će ovaj događaj biti još jedan korak ka unapređenju prijateljskih odnosa između Japana i Srbije“, prisutnima je poručio Kazuaki Kameda, ministar savetnik Ambasade Japana u Beogradu.

Ovogodišnji festival je i prvi, mali jubilej. Tim povodom publika je imala priliku da pogleda kratak video koji opisuje razvoj ovog festivala u proteklih pet godina. Nakon toga, usledila je modna revija – zajednički modni defile mladih, nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu.

Povezana vest:  Nagradno takmičenje: OTP banka vodi četiri osobe na putovanje u pariski Diznilend

Program prvog dana završen je projekcijom filma „Berserk“. Radnja ove sage je smeštena u fantazijski svet nalik na mračnu viziju evropskog srednjeg veka. Zanimljiv je po zrelom pristupu temama kao što su prijateljstvo, izdaja, traganje za smislom života i iskupljenje, koje su obrađene s realizmom zavidnim za žanr kao što je fantastika.

Tokom naredna tri dana u Domu omladine Beograda sve zainteresovane za japansku savremenu kulturu očekuju najraznovrsniji sadržaji – tribine, predavanja, projekcije filmova, izložba domaćih autora, izložba fotografija iz Japana, turniri u video, kartičnim i društvenim igrama, radionica borilačkih veština Ninđucu, specifičan maskenbal – cosplay, revija izvođača i žurka koja će obeležiti kraj Japanizma. Posebno treba istaći predavanje ovogodišnjeg  gosta Japanizma, Rastka Ćirića, slavnog ilustratora i profesora animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Profesor će publici predstaviti svoj i više nego živopisni dnevnik koji je vodio o utiscima o Japanu i Japancima, o njihovoj tradicionalnoj i modernoj kulturi, o njihovom svakodnevnom životu i ekstravagantnim eskapadama, kao i o susretima sa poznatim japanskim animatorima dok je boravio na festivalu animacije u Hirošimi. Svi programi su besplatni.

Povezana vest:  Porodilište u Gračanici dobilo neophodnu opremu