bora_corba_bir_fest_2010_3

“JA, KRČEDINAC” 2012.

Bori Đorđeviću, Maji Volk i Ivanu Bekjarevu titula “Ja, Krčedinac”

 

Tradicionalnu titulu “Ja, Krčedinac” za 2012. godinu poneće pesnik i srpski legendarni roker Bora Đorđević, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i multimedijalna umetnica Maja Volk i naš proslavljeni glumac i profesor na Akademiji umetnosti BK Ivan Bekjarev, odlučili su organizatori pete jubilarne Umetničke koloniju Krčedin 2012.

Ovogodišnje veliko jubilarno umetničko okupljanje, Peta međunarodna likovna i pesnička kolonija u Krčedinu, biće održana ove godine od četvrtka 26. do nedelje 29. jula u Domu porodice Jakšić u Krčedinu, ulica Cara Dušana broj 64. Tada će lauretima titule biti i uručene. U programu će pored nagrađenih učestvovati i 32 slikara iz devet zemalja, oko 100 pesnika iz sedam zemalja, kao i dramski umetnici Rada Đuričin i Ivan Vučković, pevač Ivan Plavčić, Aleksandar Šotrić i aforističari, ženska pevačka grupa ?Jen?e?, orkestar Banatski kicoi i Gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove, a biće izvedena i pozorišna predstava “U kubu” beogradskog Teatra Levo i projekcija filma “Vrata Srbije”, sa Vojinom Ćetkovićem u glavnoj ulozi.

Povezana vest:  One Direction u reklamnoj kampanji za Pepsi

Bora Đorđević je autor najznačajnih pesama srpske rok muzike i kompozitor hitova koji ostaju za sva vremena. Njegova knjiga “Šta je pesnik hteo da kaže” u izdanju kompanije Novosti, postala je bestseler, a Đorđevića predstavila i kao izvanrednog proznog pisca. “Pogledaj dom svoj anđele”, “Dva dinara druže”, “Kada padne noć”, “Poslednja pesma o tebi”, samo su neki od stotina naslova čije su reči na usnama svakog stanovnika naše zemlje. Po njegovim pesmama izvođene su pozorišne predstave i mjuzikli.

Maja Volk, preofesor dramaturgije na Fakulktetu dramskih umetnosti u Beogradu, je doktor nauka, dramaturg, gitarista, scenarista, romanopisac, profesor, filmski kritičar, voditeljka emisije „Žene“ na Prvoj TV. U javnosti se afirmisala kao propagator zdravog načina života i zdrave ishrane, a na muzičkim scenama širom Srbije i regiona kao vrhunski izvođač latino američke muzike i portugalskog fada . Danas je redovni profesor na četiri fakulteta.

Povezana vest:  Belgrade Fashion Week Awards

Ivan Bekjarev, profesor je glume na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Nosilac više od stotinu uloga na filmu, u pozorištu i na televiziji. Prvu ulogu na filmu je odigrao 1967. godine u filmu “Bokseri idu u raj”, a slavu je stekao ulogom Vujkovića u TV seriji “Banjica” (1984) i Stevice Kurčubića u TV seriji “Bolji ?ivot” (1987 i 1990). Dugi niz godina uspešno se bavi pedagoškim radom, kao redovni profesor glume, a među njegovim studentima su bili, među ostalima, i Milan Kalinić, Iva Štrljić, Aleksandra Balmazović, Danijel Nikolić i drugi.

Povezana vest:  ZIMA 2011/2012, Na Kopaoniku tri centimetra snega

Titula “Ja, Krčedinac” se dodeljuje od 2008. godine Dosadašnji dobitnici ovog priznanja, između ostalih su i Minja Subota, književnici Brana Crnčević, Pero Zubac, Slobodan Rakitić, Radomir Andrić, Aleksandar Čotrić, glumci Mirko Babić i Rada Đuričin, muzičari Bora Dugić i Bane Krstić. Španski pesnik Alberto Garsija Teresa i drugi. Titulu „Ja, Krčedinac“ dobijaju uspešni stvaraoci, priznati umetnici, prijatelji Krčedina, koji nastupaju na Likovnoj i pesničkoj koloniji, kao uzdarje za njihov talenat i delo.“Oni mogu da prihvate Krčedin kao svoje mesto oslonca, gde ih svi vole i žele uspeh i sreću u životu i gde uvek mogu da dođu kao u svoju kuću“, kako se ističe u protokolu o ustanovljenju nagrade.

Manifestacija Likovna i pesnička kolonija zasniva se na entuzijazmu organizatora koji od 2008. godine priređuju kvalitetan kulturni događaj u jednom selu, a na radost publike.