Čudesni svet nauke 

Festival_nauke_2009Umetničko – produkcijska grupa Noć muzeja treću godinu za redom organizuje Festival nauke, najveću regionalnu manifestaciju koja se bavi popularizacijom nauke i koja naučna dostignuća predstavlja zanimljivim a naučne teorije i eksperimente atraktivnim i svakome razumljivim. 
Tokom trodnevnog spektakla 4, 5. i 6. decembra, svi koji su radoznali i koji se još uvek pitaju imaće priliku da uživaju u postavkama, predavanjima i eksperimentima više od 200 naučnika iz 22 naučne institucije. 
Na Festivalu će biti predstavljen svet nauke kroz 28 zanimljivo obrađenih naučnih postavki : fizike, hemije, biologije, astronomije, genetike, matematike, fizičke hemije, psihologije, geologije… Cilj Festivala je da svim posetiocima pruži mogućnost da u direktnom kontaktu sa naučnicima saznaju odgovore na sve što ih zanima.
Imaćete priliku da vidite zanimljive prezentacije o krvnim grupama, Rh faktorima, daltonizmu i hemofiliji, saznate da li pol deteta određuje otac ili majka, naučite kako da izdvojite i pročitate DNK. Učesnici Festivala nuake, odnosno sami maučnici će vam pokazati da nos može da prevari čulo ukusa, da oči mogu da vas obore sa nogu i da pola može biti manje od celog. Osim što ćete moći da ležite na pravom fakirskom krevetu, po rečima organizatora videćete predmete kako lebde, da zlato može da bude crveno, bakar plave a srebro žute boje. Čuvejtes voje frizure jer smo saznali da su neki naučnici zaduženi da vam ih pokvare na daljinu i da vas naelektrišu da sevaju varnice. Ali mnogo tioga žete moći da naučite, na primer kako da odredite da li je sok obojen veštačkom bojom ili je prirodan, kako da znate da li je meso sveže i zašto nikada niste videli vino ili sokove od maline, višnje i jagode u limenci? Naučnici će vam pokazati i zašto je opasno biti romantičan.
Ovogodišnji program festivala biće podeljen u tri celine: postavke, predavanja i mini filmski festival koji će kroz 20 kratkometražnih fimova pokazati da je veza između nauke i umetnosti neraskidiva. Predviđene su i mnogobrojne radionice za decu različitog uzrasta.
Da je reč o događaju jedinstvenom u regionu svedoči i podatak da će na Festivalu biti gostujućih postavki iz Švajcarske i Tajlanda a 24 zanimljiva naučna predavanja držaće brojni predavači iz inostranstva : Švedske, Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Hrvatske ali i brojnih gradova iz Srbije.
Na predavanjima ćete moći da saznate više o seksu ali ne iz ugla zašto nego kako, saznaćete kako se mogu tumačiti rezultati psiholoških testova, kako vidimo boje i svetlosti, da li postoji višeznačnost u jeziku. Dođite da saznate koji mamini geni su „krivi“ što ste tako lepi i pametni i da li je tačno da svi ljudi vode poreklo od jedne veličanstvene mame, „mitohondrijalne Eve“.
Pretprodaja karata je počela 20. novembra a ulaznice se mogu kupiti na Bilet servisu po ceni od 250 dinara. Ulaznice je moguće kupiti i na na samoj lokaciji tokom trajanja festivala po ceni od 300 dinara.
Festival nauke 2009. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, uz podršku Skupštine grada Beograda. Prijatelj festivala je Erste banka.
Prošlogodišnji Festival nauke posetilo je 15.000 posetilaca, dvostruko više u odnosu na prvu godinu održavanja festivala. Ove godine postavke će biti predstavljene na čak 4.000 kvadratna metra bivše robne kuće Kluz (Masarikova 4), a predavanja i filmske projekcije održavaće se svakodnevno u prostoru Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48).
Sve informacije o sadržaju festivala, fotografije, ilustracije možete preuzeti na našem sajtu www.festivalnauke.org.

Povezana vest:  Canon podržava mlade nade kroz takmičenja Global Good Awards 2021