Iva_Strljic,_poljubac_(1)Iva Štrljić delila poljupce u TC Ušće

Pod pokroviteljstvom Udruženja za reproduktivno zdravlje, uz poruku „Ukoliko ne želite trudnoću – saznajte više o Hitnoj kontracepciji“ u četvrtak, 23. avgusta, održan je simboličan događaj u TC Ušće. Na događaju, koji je organizovan povodom početka nove školske godine, pod nazivom „Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi“, glumica Iva Štrljić je, uz autograme, delila i poljupce na papiru, u sklopu edukativne kampanje o Hitnoj kontracepciji.

”Brinuti o sebi i biti odgovoran prema sebi i svom zdravlju je najvažniji odraz zrelosti i odrastanja, pa zato mislim da je znanje o Hitnoj kontracepciji važno jer mladom čoveku može da pomogne prilikom rešavanja situacije u kojoj se našao neplanirano, a koja mu se čini teškom i nerešivom”, izjavila je glumica Iva Štrljić, koja je podržala edukaciji o Hitnoj kontracepciji.

Povezana vest:  RASPUST UZ BAKUGANE U DELTA CITYJU

Istraživanja Internacionalnog centra za reproduktivno zdravlje i Međunarodne federacije za planiranje porodice pokazuju da je Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi po broju maloletničkih trudnoća. Devojke sve ranije stupaju u seksualne odnose, a nisu dovoljno  informisane o kontraceptivnim metodama. Abortus, kao jedan od najvećih problema među srednjoškolcima na našim prostorima, jasan je pokazatelj da se premalo vodi računa o nekim stvarima koje su važnije od izlaska u grad ili izbora maturske haljine.

Isto istraživanje pokazuje da je polovina momaka i četvrtina devojaka već imala seksualni odnos do četvrtog razreda srednje škole, a da nije bila dovoljno informisana o kontraceptivnim metodama, uključujući i pilulu za Hitnu kontracepciju. Prema tome, ukoliko dođe do rizičnog seksualnog odnosa, veliki broj tih mladih momaka i devojaka neće znati da postoji opcija za sprečavanje trudnoće i nakon toga. Od Hitne kontracepcije na našem tržištu dostupna su dva proizvoda. Jedan od njih kupuje se u apoteci bez recepta i deluje ako se uzme najkasnije do 72 sata od rizičnog odnosa. Drugi proizvod uzima se čak do 120 sati nakon rizičnog odnosa (pet dana) i izdaje se na lekarski recept. Njena efikasnost ne zavisi od vremena kad je žena popije, i ona je podjednako efikasna i prvog i petog dana posle rizičnog odnosa.

Povezana vest:  5+1 razloga zbog kojih je kofein zapravo koristan - evo i šta nauka kaže

Zabrinjavajući podatak je da manje od 5 odsto učenika konsultuje lekara kada se ukaže potreba za kontracepcijom. Savet od drugarice, koja ni sama nije dovoljno informisana, je i dalje na prvom mestu kad je u pitanju izvor iz koga srednjoškolci crpe informacije o reproduktivnom zdravlju. Zbog svega ovoga, blagovremeno savetovanje o Hitnoj kontracepciji i njenoj dostupnosti, iako važno za celokupnu populaciju koja se nalazi u reproduktivnom periodu, od kritične je važnosti za tinejdžere kod kojih je najveći procenat neželjenih trudnoća.

Povezana vest:  Kejt Midlton izašla iz bolnice