Mladi_su_akcija_NS_(1)

Počela kampanja „Mladi su akcija!“

 

Kancelarija za mlade grada Novog Sada održala je danas u sali Gradskog veća Grada Novog Sada u 12 časova Konferenciju za novinare povodom pokretanja kampanje „MLADI SU AKCIJA!“  koju sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta. Kampanja promoviše kvalitetno provođenje slobodnog vremena i zdrave stilove života. Prisutnima su se obratili  ispred Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, državni sekretar, član gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar, Vaterpolo klub „Vojvodina“ Nemanja Matković, juniorski reprezentativac Srbije, Rukometnog kluba „Vojvodina“ Nikola Arsenić, juniorski reprezentativac Srbije, Odbojkaškog kluba „Vojvodina“ Mihajlo Stanković, juniorski reprezentativac Srbije i Dušan Domović Bulut, prvak sveta u basketu („3 na 3“).

Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu, istakao je: „Bavljenje sportom i rekreacijom je najbolji način da mladi u Srbiji provode svoje vreme.  Mladi ljudi kada zakorače u sportsku salu, zakoračiće u svet fer odnosa, poštenog nadmetanja, optimizma, zdravlja i zdrave budućnosti. S druge strane, na ulici vrebaju poroci narkomanije, alkoholizma i delinkvencije, a sport je najjače oružje protiv njih. Sugerišem roditeljima da podrže svoju decu u bavljenju sportom, trenerima da budu dobri pedagozi i da mladim ljudima pomognu da postanu bolji ljudi, a klubove molim da učine sport dostupnim svakom detetu. Svako ko učestvuje u ovoj akciji, učestvuje u stvaranju sportske nacije i budućeg karaktera Srbije.”

Povezana vest:  Bečka nedelja mode od 12. do 18. septembra

Predrag Svilar, Član gradskog Veća za sport i omladinu, naglasio je da u domenu sporta je neophodno voditi računa ne samo o zdravlju nego i o negovanju davno zaboravljenih vrednosti. Mlada osoba koja se bavi sportom, može postati idol grada i uzor drugima. Grad Novi Sad ima akcenat na mlade i bavljenje sporto, podržavaćemo inicijative u sportu čiji su ciljevi usmereni ka izgradnji ličnosti sa karakterom. Grad Novi Sad planira nekoliko turnira koji će popularizovati basket i takođe planirana je liga školskog sporta.

Nemanja Matković, Vaterpolo klub „Vojvodina“, juniorski reprezentativac je izjavio: „ Bavljenje sportom je dobro, jer sklanja ljude sa ulice, gradi karakter i samim tim celo naše društvo.“ Zahvalio se svima koji potpomažu razvoju sporta.

Povezana vest:  Karavan „Digitalna ekspedicija“ pristigao u Novi Pazar

Nikola Arsenić, Rukometni klub „Vojvodina“, juniorski reprezentativac Srbije je dodao: „Pozvao bih mlade da se bave sportom. Kroz sport mladi se uče životu, što im pomaže da se sklone sa ulice. Dobrom organizacijom slobodnog vremena i obaveza u školi sve može da se postigne. Rukometom se možete baviti čak iako nemate para.“

Mihajlo Stanković, Odbojkaški klub „Vojvodina“, juniorski reprezentativac Srbije je izjavio: „Sport razvija psihičke i mentalne sposobnosti, ja ću se truditi da napredujem i kao igrač i kao čovek.

Dušan Domović Bulut, prvak sveta u Basketu („3 na 3“), je izjavio: „Sportom sam počeo da se bavim „na betonu“, mislim da smo mi poslednja generacija koju „Internet nije uzeo pod svoje“. Evidentno je da se danas sve više ulaže u sport, ali je problem kako animirati mlade ljude da se bave sportom. Super mi je ideja školskog sporta jer klubovi traže nenormalne cene koje roditelji ne mogu da priušte. Za basket nije potrebno puno, ispred svakog stana, kuće, dovoljna je jedna lopta, jedan koš i nekoliko drugara.

Povezana vest:  Must have za jesen: kaputi, neon boje i retro kombinacije

Kancelarije za mlade su mehanizam za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade na lokalnom nivou i važan partner Ministarstva omladine i sporta. U skladu sa svojim kapacitetima Kancelarije sprovode aktivnosti u svojoj zajednici planirane Lokalnim akcionim planom za mlade koje su u skladu sa ciljevima Nacionalne strategije za mlade. Jedan od ciljeva Nacionalne strategije za mlade koji promoviše kampanja „MLADI SU AKCIJA!“ jeste kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Pored toga kampanja je usmerena i na promociju zdravih stilova života, naročito sporta i rekreacije. Sport i rekreacija su među mladima prepoznati kao vrednosti i aktivnosti kojima se podiže kvalitet života, održava dobro fizičko i mentalno zdravlje, smanjuje socijalna isključenost i razvija smisao za saradnju. Kancelarije za mlade uz podršku Ministarstva ovom prilikom radiće na podizanju svesti mladih o značaju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i bavljenja sportom i rekreacijom.