Henkel_Art_AwardRaspisan konkurs za Henkel Art.Award. 2010

Kompanija Henkel za centralno-istočnu Evropu deveti put je objavila javni poziv za učešće na konkursu za Henkel Art.Award., jedinstvenu nagradu za promociju umetnosti regiona centralne i istočne Evrope i centralne Azije. Pozivaju se umetnici iz 31 zemlje da prijave svoje umetničke radove za nagradu koja iznosi 7 000 evra. Muzej moderne umetnosti “Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK)“ i Henkel Art.Award. ove godine pobedniku nude organizovanje izložbe u matičnoj zemlji umetnika, ali isto tako i samostalnu izložbe u muzeju MUMOK u Beču. Međunarodni stručni žiri prošle godine izabrao je pet finalista od ukupno 838 pristiglih umetničkih radova, a predstavnik Srbije bio je Ivan Grubanov.

Henkel Art.Award. 2010 raspisuje se u nekoliko kategorija: slikarstvu, crtežu, fotografiji, video radovima i instalaciji i fokusira se na priznavanje istaknutih i inovativnih umetničkih radova. 
Henkel Srbija poziva zainteresovane umetnike, državljane Srbije i Crne Gore, koji nisu stariji od 40 godina, da učestvuju na ovom konkursu. Podatke (ime i prezime, datum i mesto rodjenja, adresu, telefon i e-mail), radnu biografiju i opis umetničke karijere (na engleskom ili nemačkom jeziku) kao i radove (5 do 10 radova – nastalih nakon 2007. godine) poslati do 10. juna 2010. Radove slati u formi fotografije, foldera i/ili umetničkog kataloga (maksimalne veličine A3), slajdova i DVD, video radova i instalacija. Koristiti isključivo video DVD (maksimalno vreme trajanja prezentacije-10 minuta) na adresu: Henkel Srbija d.o.o. (za Henkel Art Award), Bulevar oslobođenja 383, 11040 Beograd. Originale radova ne treba slati!

Povezana vest:  Jedini besplatni hospis dnevni centar u Srbiji ponovo radi punim kapacitetom

Takođe, radovi ne smeju biti ni u kakvoj vezi sa kompanijom Henkel ili njenim proizvodima. Tri najbolja rada će biti poslata u Beč i ući će u konkurenciju za Henkel Art.Award. 2010, zajedno sa radovima umetnika iz 31 zemlje centralne i istočne Evrope.

U okviru konkursa Henkel Art.Award biće dodeljena i promotivna nagrada za mlade talente do 35 godina iz centralne i istočne Evrope u iznosu od 2000 evra. Materijal za prijavu obuhvata: Radnu biografiju i opis umetničke karijere (na nemačkom jeziku), starosna granica je: 35 , 5-10 reprodukcija umetničkih radova, bez originala. Radove slati u formi fotografije, foldera i/ili umetničkog kataloga (maksimalne veličine A3), slajdova i DVD, video radova i instalacija. Koristiti isključivo video DVD (maksimalno vreme trajanja prezentacije-10 minuta) na adresu : KulturKontakt Austria, Cultural promotion and sponsoring Universitätsstraße 5, A-1010 Vienna, Austria. Pobednik se bira među učesnicima programa Artists-in- Residence. Ovaj program podržava organizacija KulturKontakt Austria, a podrazumeva tromesečnu stipendiju u Beču umetnicima iz srednje i istočne Evrope i uključuje atelje, smeštaj, mesečnu stipendiju od 1000 evra, osiguranje i prezentaciju umetnikovog rada na kraju boravka u austrijskoj prestonici. Umetnici iz Srbije i ostalih zemalja jugo-istočne Evrope svoje radove za učešće na konkursu za ovaj program šalju direktno u Beč, gde će međunarodni žiri izabrati pet finalista. 

Povezana vest:  Braunov “Izgubljeni simbol” najprodavaniji uoči Božića

U septembru će se sastati renomirani međunarodni žiri koji će pregledati sve prijave i nominovati pet finalista u nadmetanju za glavnu nagradu. 

Svečana dodela nagarada održaće se u novembru 2010. u Beču.