UNICEF_ANA_0822311_2012 

Ana Ivanović devatovala sa osnovcima o značaju školskih pravila u prevenciji nasilja
 
Ana Ivanović, poznata teniserka i nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, družila se danas sa učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima iz pet osnovnih škola iz Beograda koje su deo programa „Škola bez nasilja“.
Ana Ivanović je sa učenicima OŠ Filip Filipović, koja je bila domaćin skupa, OŠ Mihailo Petrović Alas, OŠ Svetislav Golubović Mitraljeta, OŠ Miroslav Antić i OŠ Vasa Čarapić, simulirala rad vršnjačkog tima. Zajedno su definisali pravila i raspravljali o značaju njihovih poštovanja i sprovođenja u delo, kako bi se smanjilo nasilno ponašanje i promovisale vrednosti u njihovom odeljenju – prijateljstvo, solidarnost, iskrenost, razmevanje…
Proslavljena teniserka je deci govorila o važnosti poštovanja pravila da bi se postigli rezultati. Podelila je sa njima svoja iskustva o pravilima oko redovnih treninga, ishrane, odmora da bi mogla da postigne da bude među najboljima.
„Nije lako biti sportista, a u profesionalnom sportu zaista ima mnogo pravila kojih moramo da se pridržavamo. Meni to nije teško, znam zašto ih se pridržavam – jer mi je važno da postignem ono u šta verujem. Isto je i sa nasiljem. Ako verujemo da je drugarstvo najvažnije, da možemo da se dogovorimo oko svega, da svako od nas vredi, da ima i drugih načina da se dokažemo, a ne da nekoga ismejavamo ili maltretiramo – neće nam biti teško da se pravila nenasilja pridržavamo“, poručila je Ana Ivanović.
Na kraju susreta, još jednom je apelovala da svaki pojedinac, od učenika i roditelja do nastavnika i celog društva, mora da ulaže trud kako bi nasilje nestalo iz škola.
Ana Ivanović, imenovana je za nacionalnu ambasadorku UNICEF-a u Srbiji 2007. godine i promoviše program „Škola bez nasilja“. Svojim ličnim donacijama omogućila je da se 16 škola u Srbiji uključi u ovaj program, koji ima za cilj stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za učenje i razvoj dece.

 

Povezana vest:  Siemens i Linkin Park udružuju snage za održivo snabdevanje energijom