festival_nauke_-_astronautkinja_marsha_ajvins_i__ana_jovanovic,_direktorka_festivala 

Više od 7.000 ljudi prvog dana Festivala nauke
 
Pod sloganom “Nema teorije”, u Beogradu je danas otvoren 6. međunarodni Festival nauke koji će trajati do nedelje 2. decembra. Prvog dana manifestaciju je posetilo više od 7.000 ljudi.
Festival se održava na četiri beogradske lokacije: bivša RK Kluz, Studentski kulturni centar, Teatar Bojan Stupica i Galerija Narodne banke Srbije i okuplja 550 naučnih komunikatora iz Srbije i više od 40 gostiju iz inostranstva.
Marša Ajvins, američka astronautkinja koja je otvorila Festival, poručila je prisutnima da su ljubav prema nauci i poznavanje nauke, osnova velikih otkrića koja mogu da promene svet. “Možda baš neko od učenika koji narednih dana poseti Festival nauke dođe, u budućnosti, do velikog otkrića“ dodala je ona.
Direktorka Festivala nauke, Ana Jovanović objasnila je da je osim lokacija sve ostalo novo: „Svi sadržaji na ovogodišnjem Festivalu nauke su novi i drugačiji u odnosu na prethodne godine. Bio je veliki izazov organizovati manifestaciju u koju je uključeno 1.000 ljudi. Ali kada nema izazova, nema ni rezultata“.
U RK Kluz, posetioci mogu videti 36 novih postavki koje pokazuju da li je dobitak na ruletu čista sreća ili se može matematički predvideti, kako izgleda mesto zločina, kako nastaje crtani film, kako izgleda i funkcioniše ljudsko srce.
U petak 30. novembra na Velikoj sceni SKC-a posetioci će imati priliku da prisustvuju interaktivnim šou programima “Eksplozija nauke” (12h) i “Fabianov čudesni vodeni svet” (11h) ali i učestvuju u debati na temu “Gde su vanzemaljci”(17h).
Švedski fizičko-laserski šou sa Lund Univerziteta u Teatru Bojan Stupica sutra u četiri termina (11, 13.30, 15.30 i 18 časova) predstaviće igre sa vatrom koja deluje nezaustavljivo ali i nezapamćen laserski spektakl.
Radno vreme Festivala nauke sutra je od 10 do 18 sati dok će u subotu i nedelju Festival biti otvoren za posetioce od 11 do 20 sati.
Cena ulaznice, koja važi za jedan Festivalski dan u RK „Kluz“, SKC-u i Galeriji NBS iznosi 400 dinara, a pojedinačne karte za Fizičko-laserski šou u Teatru „Bojan Stupica“ i večernji program u SKC-u koštaju 150 dinara. Ovi sadržaji nisu uključeni u cenu dnevne karte.
Povezana vest:  "Viz er" pojačava poslovanje na srpskom tržištu