Nova_Iskra_03

Otvoren prvi dizajn inkubator u regionu – NOVA ISKRA
 
U Beogradu je u četvrtak, 6. decembra svečano otvoren dizajn incubator NOVA ISKRA, jedinstveni multi-funkcionalni radni prostor namenjen podršci mladim kreativcima iz sfera dizajna, arhitekture, enterijera, vizuelnih komunikacija i srodnih oblasti. Jedinstvena pojava ove vrste i u čitavom regionu, NOVA ISKRA je prvi realizovani „co-working“ koncept na našim prostorima – profesionalci iz sfera dizajna i arhitekture imaće priliku da koriste prostorne i tehničke resurse za svoj individualni rad, kao i da uzmu učešća u brojnim projektima i programima koje NOVA ISKRA planira da realizuje kroz partnerstva sa vodećim domaćim i stranim kompanijama, školama, institucijama i ekspertima. NOVA ISKRA nudi sasvim novi način delovanja po „hub“ principu, modelu neformalnog udruživanja kreativnih pojedinaca i timova, koji je poslednjih godina sve aktuelniji. Istovremeno,  NOVA ISKRA želi da odgovori na veliku potrebu domaćih autora mlađe generacije za profesionalnim radnim prostorom, usavršavanjem, praktičnim radom i komunikacijom sa potencijalnim poslodavcima.
Nezavisna inicijativa grupe menadžera u kulturi i kreativaca više od dve godine je pripremao početak platforme NOVA ISKRA, a najveći poduhvat u tom procesu bila je rekonstrukcija i opremanje prostora u kome je ovaj koncept i sproveden u delo. Uz podršku Gradske opštine Savski venac, kao i brojnih domaćih i stranih kompanija koje su prepoznale i podržale ovu inicijativu, prostor od 350m2 u ulici Gavrila Principa je kompletno rekonstruisan prema projektu arhitektonskog studija Petokraka. Pored 18 opremljenih radnih stolova koje je specijalno za ovaj prostor dizajnirao studio Antipod, a proizvela kompanija Simpo-Šik Kuršumlija, mladi profesionalci iz širokog polja dizajna imaće priliku da koriste i prateće sadržaje neophodne za profesionalni rad – konferencijsku salu, modelarnicu, foto-korner, dizajn biblioteku, personalizovani orman, kancelarijsku opremu i kuhinju.
Projekat su, pored Gradske opštine Savski venac, u njegovoj ranoj fazi podržali i Telekom Srbija, Erste Banka, IKEA, Simpo-Šik, JTI i Guardian Inglass. Glavni tehnički partner Dizajn inkubatora NOVA ISKRA je kompanija Samsung, uz ostale tehničke partnere: SBB, Dremel, Canon, Division, Art Media Group, Geze, Global Press, AWS, Doncafe, Staklarija Pavle, Ecolab i Beohouse. To su upravo i kompanije sa kojima će biti ostvareni prvi konkretni partnerski projekti u budućnosti.
Zajednički radni prostor NOVA ISKRA pruža i mogućnost održavanja edukativnih programa namenjenih profesionalizaciji mladih dizajnera, ali I zbližavanju kreativnog sektora i proizvođača, sa akcentom na dizajnu kao bitnom faktoru konkurentnosti domaćih proizvoda i kompanija. I pre svog zvaničnog otvaranja, NOVA ISKRA je tokom 2012. godine već realizovala prve programe, uz učešće dizajnera i stručnjaka iz Holandije i Švedske, čime se šalje jasna poruka da će međunarodna saradnja i razmena biti među glavnim programskim aktivnostima NOVE ISKRE. Celokupno delovanje NOVE ISKRE biće kanalisano kroz tri segmenta: DESIGNERS LAB (direktni korisnici prostora NI), CREATIVE HUB (mreža profesionalaca iz domena dizajna i arhitekture) i INDUSTRY HUB (mreža partnerskih
kompanija i proizvođača).
Koncept NOVA ISKRA po prvi put je predstavljen javnosti u februaru ove godine, kada je raspisan i konkurs za korišćenje prostora. Tokom naredne nedelje, kako najavljuju iz prvog srpskog dizajn inkubatora, biće raspisan novi konkurs i oformljena lista kandidata. Detalji se mogu pronaći na novom sajtu www.novaiskra.com

Povezana vest:  10. „Belgrade Wedding Show" u znaku najlepših emocija