Deda_Mraz_1
Koliko „košta“ Deda Mraz, bez poklona
 
Deda Mraz, kao neizostavan deo novogodišnje čarolije, može da dođe u posetu mališanima čiji roditelji za to zadovoljstvo izdvoje od 1.800 do 15.000 dinara.
 Kako pokazuju informacije više agencija, koje se bave iznajmljivanjem Deda Mraza, cena zavisi od termina, kao i od toga da li Deda Mraz dolazi sam ili u pratnji.
 Komercijalista beogradske agencije „Dedamrazovi“ Saša Ivanović rekao je da u toj agenciji iznajmljivanje zavisi od termina.
 Primera radi, iznajmljivanje popularnog deke sa Severnog pola 23. decembra staje 1.800 dinara, a 31. decembra 7.500 dinara, rekao je Ivanović.
 Prema njegovim rečima, postoji mogućnost iznajmljivanja, uz Deda Mraza, i Babe Mraze i patuljka i muzičkog Deda Mraza, koji peva dečje pesme, ali po cenama koje su nešto više i kreću se od 5.000 do 15.000 dinara.
 On je rekao da u cenu nisu uračunati pokloni deci, koje obezbeđuju roditelji i da poseta može da traje i do sat vremena, u zavisnosti od komunikativnosti dece.
 Prema njegovim rečima, na cenu posete Deda Mraza utiče i udaljenost lokacije na kojoj mališani stanuju od centra Beograda, ali je iznajmljivanje Deda Mraza ove godine jeftinije nego prošle godine.
 On je istakao da, u skladu sa zahtevima za iznajmljivanje, u toj agenciji u 80 odsto slučajeva šalju Deda Mraza na kućnu adresu, a u 20 odsto firme naručuju njegovu posetu.
 Ivanović je naveo da od 50 odsto kompanija naručuje samo posetu Deda Mraza, dok ostale, uz dolazak Deda Mraza, traže i predstavu, prisustvo patuljka i klovna i drugih dečjih razonoda i ljubimaca.
 Ivanović je objasnio da je posetu Deda Mraza moguće obezbediti i za samo jedno dete, ali da je dolazak lakše organizovati za više mališana.
 Aleksandar Vasović iz Centra za animaciju dece „Maslačak“ kaže da iznajmljivanje i dolazak na kućnu adresu Deda Mraza staje 40 evra.
 Ukoliko naručilac želi, uz dolazak Deda Mraza i posetu Babe Mraze, patuljka ili nekog drugog junaka iz crtanog filma, iznajmljivanje je skuplje i potrebno je izdvojiti još 20 evra, objasnio je Vasović.
 Vasović je naveo da su te cene iste za sve termine i da u njih nisu uračunati pokloni koje bi trebalo da obezbede roditelji dece.
 On je objasnio da se poseta Deda Mraza organizuje nezavisno od toga da li naručioci stanuju u centru Beograda ili na periferiji.
 Vasović je rekao da se u Centru „Maslačak“ dan ranije, 30. decembra, dogovore sa naručiocima i roditeljima o terminu dolaska Deda Mraza, koji obično poseti mališane u novogodišnjoj noći do 22 časa.
 Iznajmljivanje kostima Deda Mraza staje 4.000 dinara i još 6.000 dinara kaucije, koja se vraća kada osoba koja je iznajmila, vrati kostim, izjavila je Ivana Stamenković iz radnje „Maslačak“.
 Mališanima često nije bitno da li će Deda Mraz doći 31. decembra, deset dana pre toga ili u prvim danima Nove godine, već samo da uživaju u toj čaroliji, ističu u beogradskim agencijama za iznajmljivanje Deda Mraza.
 Pojedini predstavnici institucija za iznajmljivanje popularnog deke sa Severnog pola, međutim, upozoravaju i na mogućnost zloupotreba i poručuju da je potrebno biti oprezan u situacijama kada se nepoznata maskirana muška osoba pušta u kuću – pa makar to bio i Deda Mraz.
 
Povezana vest:  Stub bečke privrede – inovativna preduzeća