docek-nove-godine

DOČEK NOVE 2013

Savet lekara: Bez preterivanja u jelu i piću

 

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika, koje tradicionalno prati bogata trpeza, obilje hrane i pića, lekari upozoravaju da neumerenost u jelu i piću dovodi do brojnih tegoba.  Portparolka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Nada Macura zato podseća da je umerenost u hrani i piću tokom ispraćanja stare i dočeka nove godine veoma važna i da posebnu pažnju o ishrani treba da povedu hronični bolesnici.

U protivnom, 1. januar mnogi bi mogli da dočekaju sa bolom u želucu, gorušicom, nadutošću, pojačanim gasovima, mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom i glavoboljom.

Ima i onih koji toliko preteraju u pijanstvu da najluđu noć završe u nekom od zdravstvenih centara za detoksikaciju.

-Većina ljudi, posebno hronični bolesnici, nisu navikli da večeraju tako kasno oko osam, devet sati uveče i da to bude obilno, počev od pređela, glavnog jela, torti i kolača što u kratkom vremenskom roku optereti želudac i digestivni trakt – kaže dr Macura.

Ona je dodala da mnogima dan uoči nove godine prođe u jurnjavi, pripremama za doček i ne stižu da jedu, tako da im novogodišnja večera bude prvi i najobilniji obrok tog dana.

Povezana vest:  Hemofarm i zvanično kompanija sa najvišim rejtingom u oblasti Održivog razvoja u Srbiji

-Obično se u kratkom vremenskom roku unese velika količina hrane i alkohola, tako da želudac u kratkom vremenskom periodu ne može da svari hranu što dovodi do brojnih nus pojava kao što su mučnina, povraćanje, nadutost stomaka, bol u želucu – istakla je Macura.

Međutim, uzrok nadutosti nije uvek prejedanje, jer ljudi često razgovaraju u toku obroka ili uzimaju tečnost izmedu zalogaja što dovodi do gutanja vazduha i osećaja nadutosti u želucu.

Najvece probleme tokom proslave ipak imaju hronični bolesnici koji odluče da se za praznike malo „opuste“ i jedu hranu koja im je inace zabranjena.

Kako bi izbegli zdravstvene neprijatnosti posle dočeka Macura savetuje umerenost u hrani i piću, a da o ishrani posebno vode računa hronični bolesnici, starije osobe, ljudi koji imaju poteškoća sa želucem, žučnom kesom, pankreasom i crevima.

-Hronični bolesnici posebno treba da povedu računa o ishrani, da ne konzumiraju pikantnu hranu, oni koji imaju povišen krvni pritisak da jedu što manje slanog, oni koji imaju kamenje u žuči da izbegavaju masnu hranu, jer može doći do žučnih kolika – savetuje ona.

Povezana vest:  Pampers® i UNICEF su još jednom udružili snage za pomoć svoj deci sveta i pokrenuli kampanju za 2011. godinu „1 pakovanje = 1 vakcina”

Potencijalnu opasnost za organizam ne predstavljaju samo preteranost u jelu i piću, već i u igranju. Posebnu pažnju treba da obrate oni koji imaju kamen ili pesak u bubregu, jer od silnog skakanja oni mogu da krenu kroz mokraćne kanale i da izazovu bolove.

Oni koji popiju koju čašicu više obično se posle dočeka bude mamurni, sa glavoboljom, mučninom.

Dr Macura kaže da u takvim situacijama dobro piti što više čajeva bez šećera i to crni, indijski, kineski, zeleni čaj, koji povlače toksine iz organizma i na taj način obavljaju detoksikaciju organizma.

-Ne bi trebalo uzimati od hrane ništa, ali kada dođe do otrežnjenja i razbuđivanja onda se preporučuju čorbe sa dosta vitamina, šargarepe, peršuna, celera. Na taj način će se pomoći organizmu da lakšom hranom prebrodi sve ono što je preopteretilo organizam prethodne noći – naglasila je Macura.

Povezana vest:  Festival "JAPANIZAM! 2010." od 01. do 04. juna

Portparolka Hitne pomoći je dodala da kod vrtoglavioce, glavobolje pomaže i rasol, ali napominje da hronični bolesnici koji imaju povišen krvni pritisak budu veoma oprezni jer rasol sadrži veliku količinu soli. Macura je upozorila da se onima koji su pili i imaju jake glavobolje ne savetuje da koriste bilo kakvu terapiju, već se preporučuju masaže, šetnje, čist vazduh, kiseonik.

-Nikako se ne preporučuje kombinacija alkohola i lekova, pa i ako je to u velikom satnom razmaku – naglasila je Macura.

Potencijalna opasnost za organizam je i sve češća pojava kombinacije energetskih pića i alkohola, što povećava osećaj budnosti. Dr Macura je ukažala da je posebno opasno što mladi koji konzumiraju energetska pića i alkohol nemaju osećaj pijanstva i tako često sedaju u automobil, što može ugroziti njihove, ali i živote drugih ljudi.

-Iskustva su pokazala da su energetska pića veoma jaka za mlad organizam i da može doći i do srčanih problema – zaključila je Macura.