bogojavljenje_2012 (2)

BOGOJAVLJENJE 2013

Nekoliko stotina plivalo za Časni krst, devojka prva u Čačku

 

Plivanjem za Časni krst širom Srbije danas je obleženo Bogojavljenje, a titulu nosioca Bogojavljenskog krsta, za koju se nadmetalo nekoliko stotina građana iz Srbije, ali i inostranstva, ove godine je u Čačku prvi put ponela devojka, a u Jagodini najmlađi takmičar. U tradicionalnom plivanju na Dunavu u Zemunu prvi je stigao vaterpolo trener Žarko Nikolić (26), među 215 takmičara iz Srbije, ali iz Grčke, Bugarske, Rusije i Rumunije.

Nikoliću je Časni krst uručio patrijarh srpski Irinej, koji je prethodno služio liturgiju u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu i predvodio litiju koja je prošla ulicama tog dela Beograda.

Patrijarh je građanima poručio da današnji dan treba da nas podseća na veliki istorijski događaj – krštenje Isusa u reci Jordan.

U Čačku, gde se za Časni krst nadmetao 81 plivač, pobedu je odnela jedina devojka među njima – Marija Petković, koja se zahvalila momcima što su se, kako je rekla, džentlmenski ponašali i pustili je da prva dopliva. Časni krst u Kragujevcu, na Šumaričkom jezeru, među 33 takmičara, osvojio je viši medicinski terapeut Borko Marić (28).

Povezana vest:  Konkurs za Bear Grylls Akademiju za preživljavanje

U Kruševcu je za Bogojavljenski krst u Zapadnoj Moravu plivalo 114 građana, najviše od sada, a do njega je prvi stigao trener plivačkog kluba Napredak Nemanja Milićević.

Devetnaestogodišnji student Đorđe Plazinić, član plivačkog kluba „Užice“ poneo je titulu nosioca Časnog krsta, u do sada najmasovnijem plivanju u kojem je učestvovao 31 takmičar.

Do Bogojavljenskog krsta, u Jagodini na Bagrdanskom jezeru, prvi je doplivao najmlađi takmičar, 16-godišnji Uroš Nikolić iz Ćuprije, a nadmetalo se 22 plivača iz opština Pomoravskog okruga i Batočine.

Povezana vest:  Više od 5.000 posetilaca na 6. Japanizmu u DOB-u

U tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za Časni krst na gradskom jezeru u Vlasotincu pobedio je dvadesetpetogodišnji radnik Odeljenja za vanredne situacije Dušan Nikolić iz Leskovca.

On je od 55 takmičara iz nekoliko gradova juga Srbije, prvi doplivao do Časnog krsta, a plivanje je posmatralo oko 10.000 građana.

U Nišu, gde je plivanje za Časni krst organizovano na otvorenom bazenu u Čairu, pobedio je student biologije Petar Ilić (20), dok je od 12 takmičara na reci Jegrički kod Čuruškog mosta u Žablju najbrži je bio Nikola Perić.

Na jezeru Gazivode kod Zubinog potpoka do Časnog krsta prvi je doplivao Đorđe Kasalović iz Kosovske Mitrovice, a u nadmetanju je učestvovalo nešto više od 40 mladića mahom sa severa Kosova.

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje organizovano je i u Šapcu na Savi, gde je nadmetanju prisustvovao princ Aleksandar Karađorđević.

Povezana vest:  Pančevci podržali akciju “Reciklirajte i Vi” na Green Days festivalu

U Kraljevu na Ibru za Časni krst plivali su i pripadnici Žandarmerije, koji su učestvovali i u nadmetanjima u Beogradu – na Adi Cignliji, u Zemunu i u Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“, kao i u Nišu.

Na tradicionalnoj proslavi Bogojavljenja širom Srbije zabeležena je i jedna zanimljivost – prava jagma vernika bila je za Bogojavljenskom vodicom ispred Saborne crkve „Svetih apostola Patra i Pavla“ u Jagodini, pa su sveštenici, uz pet buradi po 500 litara koja su bila u porti, naručili i jednu vatrogasnu cisternu sa 9.000 litara vode.

Cisternu punu vode koju su dovezli pripadnici Vatrogasno spasilačkog bataljona pred crkvu, osveštao je starešina crkve, sveštenik Nebojša Mladenović , tako što se uz pomoć vatrogasca popeo na krov cisterne i kroz otvor za punjenje, krstom i bosiljkom obavio čin osveštenja.