zemlja

Da li asteroid preti Zemlji?!

Asteroid površine jednake polovini terena za fudbal proleteće ogromnom brzinom relativno blizu Zemlje 15. februara, ali, prema tvrdnjama stručnjaka NASA, neće predstavljati opasnost za našu planetu.
Asteroid se kre
će brzinom većom od 27.600 kilometara na čas, a prolaskom kroz gravitaciono polje Zemlje dobiće dodatno ubrzanje. 
Njegova orbita je veoma dobro poznata. Znamo tačno kuda će ići, ali neće udariti Zemlju – rekao je Dr Don Jomans, specijalista za ovu vrstu svemirskih tela, prenosi Si-En-En (CNN).
Isti izvor isti
če da je raketama potrebna veća brzina da bi savladale Zemljinu gravitaciju i dospele u svemir. Asteroid koji bi trebalo da proleti na oko 27 kilometara od Zemlje neće biti vidljiv golim okom, ali će moći da se vidi pomoću durbina iz istočne Evrope, Azije i Australije.
Nau
čnici navode da je pomenuti asteroid najveći objekat koji će prići tako blizu naše planete u poznatoj istoriji, kao i da će NASA u narednim danima prikupiti podatke o njegovom sastavu. 
Asteroid sli
čne veličine prolazi pored Zemlje u proseku svakih 40 godina, a do sudara dolazi svakih 1.200 godina.
U NASA su istakli da asteroid ne predstavlja opasnost za Zemlju
čak i ako bi udario u nju, navodeći da je 1908. godine sličan tip asteroida eksplodirao iznad neneaseljene oblasti u Rusiji i tom prilikom uništio drveće na površini koja je šest puta veća od Beograda.

Povezana vest:  Frikom osvojio medalje na sajmu u Moskvi