Odrzano predavanje za osnovce u Kulturnom centru gradaODRŽANA PREDAVANJA O OČUVANJU PRIRODE ZA OSNOVCE

U okviru akcije „Jedna planeta. Jedan dom. Sačuvajmo ga zajedno“ koju su pokrenuli WWF-Svetski fond za prirodu i Coca-Cola Sistem, u Kulturnom centru Beograda održana su predavanja za učenike osnovnih škola o klimatskim promenama i načinima njihovog ublažavanja. Osnovci su mogli da izmere svoj ekološki otisak i saznaju „koliko planeta troše“ što zavisi od toga gde stanujemo, kako putujemo, kojim se sredstvima prevozimo, koje namirnice koristimo i sl. Pored predavanja, akciju prate zanimljiva postavka i izložba, koje će imati priliku da vide građani Beograda do 14. februara, Novog Sada od 15. do 17. februara i Niša od 22. do 24. februara.
U ovkiru ove inicijative, pokrenuta je i akcija „Moja zelena škola“ u kojoj mogu učestvovati sve osnovne škole u Srbiji i pokazati kako zamišljaju svoju osnovnu školu potpuno u skladu sa prirodom. Škola koja pošalje najoriginalniji, najzanimljiviji i pre svega „najzeleniji“ predlog, osvojiće jednodnevni izlet u „Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje“ i imaće priliku da se upozna sa jedinstvenim biodiverzitetom i prirodom ovog zaštićenog područja.
„Vaša škola može da smanji svoj ekološki otisak, da koristi obnovljive izvore energije. Vaša škola može da se na poseban način brine o otpadu, da prečišćava otpadne vode ili reciklira plastiku, metal ili papir. Vaša škola može da bude „najzelenija“ škola u zemlji, u vašim željama, mašti ili stvarnosti. Vaša škola ovom prilikom može da bude sve ono što vi zamislite. Možete da razmišljate na bezbroj načina i pokažete nam bezbroj vaših ideja. Ne postoje granice, jer mašta i ljubav prema prirodi ih ne poznaju“, izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa za Srbiju.
Crteže ili makete sa idejama kako je njihova škola „najzelenija“, škole mogu da donesu lično (od 10 do 16 časova) ili pošalju do kraja februara na sledeću adresu:
WWF – Svetski fond za prirodu
Palmotićeva 17, 11 000 Beograd

Povezana vest:  Beč: autobus izvučen iz Dunava 1976. ponovo vozi

Pobedničko rešenje biće proglašeno tokom marta meseca na web stranici: http://wwf.panda.org/serbia