Maria Doyle Kennedy 2

Poznata irska pevačica Maria Doyle Kennedy iz hit filma The Commitments na Beogradskom Irskom festivalu

Prvo izdanje Beogradskog Irskog Festivala, koji će predstaviti jedan deo očaravajuće irske kulture, biće održan od 11. do 17. marta na više lokacija u Beogradu, a posetioce između ostalog očekuje koncert poznate pevačice i glumice Marije Doyle Kennedy i veoma raznovrstan i kvalitetan filmski program, kao i aktuelna pozorišna produkcija.
Maria Doyle Kennedy je provela više od dve dekade izvodeći svoju muziku širom sveta: na poznatim festivalima kao što su Glastonbury, Oxygen i Cambridge Folk Festival pred nekoliko desetina hiljada ljudi, ali i u malim klubovima u intimnom okruženju i bliskom kontaktu sa publikom.
Maria je i poznata glumica a zapažene uloge je između ostalog ostvarila kao glavna pevačica u filmu „The Commitments“ i seriji „The Tudors“.
Maria je inače kustos i pevačica antologije „Sirens“, kompilacije na kojoj su okupljeni najinovativniji nezavisni ženski izvođači koje se suprodstavljaju mejnstrimu – Patti Smith, PJ Harvey, Neneh Cherry, Ani DiFranco i Lisa Germano.
„Izvođenje uživo pruža mi veće zadovoljstvo od bilo čega drugog. Nešto specijalno se dešava kada svirate uživo. Ja mislim da je to najbolji način da podelite pesme sa publikom. Izraz kompozicija je drugačiji i pod uticajem je publike u prostoriji. U tim trenucima i publika učestvuje u izvođenju pesme“, kaže Maria Doyle Kennedy.
Na njenom prvom koncertu u Beogradu predstaviće i novi, peti solo album „Sing“ (2012) koji je došao do vrha irske top liste dostigavši četvrto mesto.
Njena je muzika moderna eklektična vizija folk muzike sa jakim duševnim nabojem.
Nemojte propustiti koncert ove izvanredne pevačice!
U okviru filmskog programa prvog Beogradskog Irskog festivala u biskopima Fontana i Kinoteka biće predstavljena najznačajnija i najnovija irska ostvarenja kroz tri segmenta: dugometražni (igrani i dokumentarni), dečji i kratki filmovi.
Biće između ostalog prikazan premijerno film „What Richard Did“ (Lenny Abrahamson), koji je nagrađen na filmskom festivalu u Torontu (takođe osvojio Irish Films Award), zatim „Good Vibrations“ (2012), film čija je radnja smeštena u Belfast ’70-ih godina, vreme Konflikta u Severnoj Irskoj, gde nasuprot svojim prijateljima koji uzimaju oružje u ruke, beskompromisni buntovnik i zaljubljenik u muziku, Terri Hooley, odlučuje da otvori prodavnicu ploča u najviše granatiranom području od pola milje u celoj Evropi, nazivajući ga „Dobre vibracije“. Takođe nas očekuje i odlični dokumentarac Juliena Templea o legendarnom frontmenu grupe The Clash – „Joe Strummer: The Future is Unwritten“, kao i filmovi „Kako je Hari postao drvo“ Gorana Paskaljevića i „Triage“ Denisa Tanovića sa Collinom Farrelom u glavnoj ulozi. Pored navedenih, u okviru filmskog programa biće prikazano još desetak dugometražnih ostvarenja.
Deo filmskog programa biće i dečji filmovi, između ostalih očekuje nas i „The Boy in the Bubble“ – izuzetan animirani kratki film Kealana O’Rourkea u kojem je narator poznati glumac Alan Rickman (Die Hard, Sense and Sensibility, Harry Potter…). Veoma smo ponosni i na selekciju kratkometražnih filmova u okviru koje će biti prikazano dvadesetak ostvarenja.
Kompletan program Beogradskog Irskog Festivala biće objavljen na koferenciji za novinare 26. februara u Domu omladine Beograda.
Beogradski Irski Festival organizuju irski lokalni novinari Jas Kaminski, Garret Tanasković Kelly (koji zajedno imaju preko 20 godina iskustva rada u regionu), i Miroslav Mogorović (producentska kuća Art & Popcorn) u saradnji sa Ambasadom Republike Irske u Atini i Beogradskim konzulatom, Irskim filmskim institutom, delegacijom Evropske Unije i vodećim beogradskim filmskim i kulturnim institucijama kao što su Jugoslovenska Kinoteka i Dom omladine Beograda.
Manifestacija je podržana od strane Ambasade Irske u Republici Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Culture Ireland – organizacije za međunarodnu promociju irske kulture i pretenduje da postane važan izlagač irske kulture u Srbiji, kao i jedan od najposećenijih festivala ove godine.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe Dušana Jaukovića: “SNOVIĐENJE” u SUPERMARKET concept store