B-Boy 1

BEOGRAD SVETSKI CENTAR BREJK KULTURE

U subotu 23. februara, Beograd će biti svetska Meka brejk kulture. Deseta jubilarna godina najvećeg B-Boy takmičenja Red Bull BC One biće otvorena prvim kvalifikacionim Cypher turnirom. 50 prijavljenih brejkera iz svih krajeva Srbije učestovaće u predkvalifikacijama, a najboljih 16 po mišljenju sudija će se boriti u direktnim okršajima jedan na jedan za odlazak na regionalno finale. Naši brejkeri će imati priliku da pokažu svoje veštine pred prepunom salom SKC-a, ali i pred gledaocima ispred malih ekrana putem prenosa uživo na televiziji B92.
Deseta jubilarna sezona najvećeg svetskog B-Boy takmičenja pod nazivom Red Bull BC One biće otvorena u subotu u 17 časova prvim kvalifikacionim Cypher turnirom u SKC-u u Beogradu. Ovim dešavanjem srpska brejk kultura dobija jednu sasvim novu dimenziju. Pored prilike da se pokažu pred domaćom publikom naši B-Boyevi će se predstaviti i svetu, a takmičenje im pruža priliku da stanu na „crtu“ najboljim brejkerima sa planete.
Pedeset prijavljenih B-Boyjeva iz cele Srbije boriće se za titulu nacionalnog šampiona i odlazak na regionalno finale koje će biti održano u Kijevu, Ukrajna, odakle put dalje vodi do svetskog finala u Seulu, Južna Koreja. Poseban značaj takmičenju u Beogradu daće Niek Tra iz Holandije, član sudijske petorke sa prošlogodišnjeg Red Bull BC One svetskog finala održanog u Rio de Žaneiru, koji u Beograd dolazi u svojstvu glavnog sudije. Niek je pred takmičenje savetovao B-Boyevima da budu svoji i prate ritam muzike.
– Prvi put dolazim u Beograd, ali sam već jednom bio u Srbiji. Upoznao sam nekoliko brejkera iz Srbije, ali je to bilo davno i baš sam znatiželjan da vidim koliko su napredovali od tada. Volim sve stilove igre dokle god izgledaju dobro. Budite svoji, igrajte fer i pratite muziku – poručio je Niek.
Pored Nieka sudijsku trojku će činiti i Džamal iz Rusije i Anđelo iz Srbije.
B-Boyevi u Srbiji sa nestrpljenjem i oduševljenjem su dočekali ovo takmičenje za koje kažu da će biti njihova velika šansa koju neće propustiti.
– Mislim da je Red Bull BC One Cypher nešto što će promeniti celu brejk scenu u Srbiji. Učešće u Cypheru pruža ogromne šanse, jer pobednik stiče pravo da se takmiči sa najboljim B-Boyevima iz Istočne Evrope, a kasnije i iz celog sveta. Neka najbolji pobedi – rekao je Miroslav Balog, član Yugoslavian B-Boys ekipe.
Specijalni gost takmičenja biće Španac Viki Gomez, aktuelni svetski prvak u BMX fletlend disciplini, koga je publika u Srbiji upoznala 2008. godine kada je bio na Red Bull Bike’n’Mic turneji.
– Pratio sam BC One takmičenja u Madridu i Dubaiju i sada se baš radujem da vidim kakve pokrete su spremili brejkeri u Srbiji. Nadam se dobroj zabavi. Inače, brejk i fletlend imaju dosta toga zajedničkog – originalnost, flow, stil, snagu, ritam i oba zahtevaju ravnu površinu. Ove dve discipline traže artistički um i atletsko telo – rekao je Gomez koji će svoje umeće na BMX-u prikazati na otvaranju takmičenja, kao i u pauzi pred finalnu rundu.

Povezana vest:  Drugo veče 35. Perwoll Fashion Weeka u znaku novi dizanjera

Ulaznica za Cypher više nema, ali će svi ljubiljelji brejka i plesa generalno, moći da prate prenos uživo na televiziji B92.

PHOTO: Red Bull Content Pool