Poster-web

SRBIJA SE PRIKLJUČILA EVROPSKOJ KAMPANJI ZA BORBU PROTIV GOVORA MRŽNJE NA INTERNETU

Širenje govora mržnje na internetu mora se sprečiti. Jedan od najboljih načina da se to učini je edukacija najmlađih i njihovih roditelja, kao i kampanja na nacionalnom nivou kojom će se promeniti svest društva, zaključeno je na prvom sastanku Nacionalnog komiteta za sprovođenje kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu, na čijem je čelu ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić.
-Cilj nam je da ovo telo ne bude još jedno u nizu, već glavni pokretač borbe protiv ovog sve raširenijeg problema. Akter koji će koordinirati i predlagati aktivnosti u virtuelnom i u realnom svetu, da bi se doprlo do što više mladih, ali i roditelja, stručnjaka koji rade sa mladima…- rekla je ministarka Marić.
Kako bi mladi prihvatili ovu kampanju kao svoju, raspisan je konkurs za njen slogan i video spot.
Kampanji, koja će na evropskom nivou biti zvanično pokrenuta 21. marta, aktivno se priključila i Srbija. Pokrenuli su je mladi ljudi i danas je u nju uključeno više od 1.000 omladinskih organizacija. Savet Evrope definisao ju je kao svoj prioritet za naredni period i pozvao države članice da je sprovode na nacionalnom nivou.
Savet Evrope prepoznao je napore Srbije da se aktivno bori protiv govora mržnje na internetu, pa je predstavnicima Ministarstva omladine i sporta upućen poziv da prisustvuju lansiranju evropske kampanje u Strazburu, kao i predlog za koorganizaciju regionalnog treninga za onlajn aktiviste i blogere, kako bi se uspešnije nosili sa ovim problemom, ali i kako bi se dalje radilo na unapređenju saradnje među mladima u regionu.

Povezana vest:  Crnogorska publika uživala u Monimoj kolekciji „Carstvo“ čiji je autor Olga Olja Ivanjicki