Stari zanati u Delta City-juKako se prave bombone i šeširi

Ukoliko vas zanima kako izgleda izrada šešira, kako se prave bombone po tradicionalnom receptu ili kako se restaurira nameštaj, obavezno posetite manifestaciju „Stari zanati“, koja je danas počela i trajaće do 10. aprila 2013. godine, u atrijumu šoping-mola Delta City. U okviru manifestacije predstaviće se preko 40 zanatlija, iz različitih krajeva Srbije, koji će izložiti svoje umetničke i ručno rađene predmete.
Posetioci će biti u prilici da kupe ručno izrađene predmete i da se upoznaju sa starim umetničkim zanatima, kao što su dekupaž, izrada šešira, restauriranje nameštaja, ručna izrada sapuna, izrada dečijih igračaka, proizvodnja slatkiša, umetnička keramika, oslikano staklo, nakit i drugi.
Jedan od najinteresantnijih izlagača će sigurno biti Živorad Bosiljčić, poslednji bombondžija u Beogradu čija radionica postoji od 1934. godine, a posao se tradicionalno nasleđuje iz generacije u generaciju.
„Mnogi pitaju koja je tajna uspeha i dugotrajnosti naše radionice, a to je vrlo jednostavno – tradicionalna receptura, sveži proizvodi i garantovani kvalitet. Treba poštovati šta praviš, s čim praviš i za koga praviš“ – izjavio je Živorad Bosiljčić i podelio recept kako se tradicionalno pravi omiljena poslastica u njihovoj radionici – ratluk: „Za ratluk su potrebni šećer, voda i kukuruzni skrob. Svi sastojci se mešaju i kuvaju 6 sati, onda se dodaju razni ukusi, kao što su orasi, pistaći, kokos, lešnik, brusnica ili suva šljiva, zatim se smesa hladi i sutra ujutru je spremna za sečenje i posluženje.“
„Želja nam je da ovom manifestacijom predstavimo i oživimo tradicionalne zanate, sačuvamo kulturnu baštinu ovog podneblja i da zaboravljene vrednosti približimo savremenom čoveku. Svaki proizvod ima lični pečat i može biti lep poklon kojim ćete obradovati sebe ili neku dragu osobu.“ – izjavio je Milan Paradinović, organizator manifestacije.
Svi zainteresovani posetioci imaće priliku da pogledaju i kupe izložene umetnine svakog dana u toku trajanja manifestacije, od 8. do 10. aprila, u periodu od 10 do 22 sata.

Povezana vest:  Victory, jedinstvena platforma za klađenje, počela sa radom na tržištu Srbije