Sollene Mennger  lordsm reciklirani luksuz01RE:make Berlin od 11.do 15. septembra

Nakon dva izdanja u Beogradu, festival RE:make će se po prvi put održati u Berlinu od 11. do 15. septembra 2013. U saradnji sa čuvenom umetničkom organizacijom Platoon, koja je nastala u Berlinu a radi i u Seulu, RE:make će se predstaviti publici jednog od najvećih umetničkih centara u Evropi. Kroz izložbu, radionice i predavanja, urbane intervencije i predstavljanje uzbudljivih umetnika i projekata, RE:make i Platoon otvaraju vrata razvoja novog RE:make pokreta i kulture.
RE:make festival želi da otvori nove vidike o mogućnostima stalne i ponovne upotrebe ljudskog stvaralaštva. Kreativne intervencije u polju redizajna i reciklaže pokazuju kako se stare stvari i vrednosti pretvaraju u nove usluge i ideje. Tokom festivala u Beogradu predstavljeni su neki od najinteresantnijih pokreta i umova u oblasti redizajna i reciklaže, a kroz brojne radionice učesnici su mogli da kreiraju nove proizvode i ideje.
Saradnja sa organizacijom Platoon predstavlja veliki korak za predstavljanje RE:make kulture i umetnika RE:make festivala svetskoj javnosti.
„Iz onoga što sam imao prilike da vidim na festivalu, Remake ne znači samo fizički rimejk stvari, već može biti i neka vrsta Remake zajednice gde se ljudi okupljaju, pokušavaju da na drugi način urade nešto, imaju drugačiji pristup kulturi grada ili države, okupljaju ljude otvorenog uma i rimejkuju stara shvatanja u cilju stvaranja nove svesti“, izjavio je Kristof Frank, osnivač PLATOON CI.
Platoon je nastao kao mesto za razmenu i deljenje znanja, gde posetioci i članovi mogu da prate najnovije trendove u umetnosti. U Berlinu i Seulu Platoon kreira platformu za različite subkulture i njihove aktivnosti kroz događaje, izložbe, radionice i predavanja. Kroz njihov program predstavljaju se podjednako street art, grafički dizajn, performansi, digitalna umetnost, moda, film, klupska kultura i političke intervencije.
„Mi se bavimo kulturnim razvojem, što je na kraju krajeva slično sa Remake festivalom, tako da i mi pokušavamo da okupimo ljude otvorenog uma, da ih podržimo, povežemo, pustimo ih da stvaraju projekte koji su drugačiji, koji su iritirajući široj publici, ali takođe i inspirativni ljudima koji su na poslu od devet do pet, i koji će im pokazati nove vizije i mogućnosti u okviru ljudskog života i kulture“ kaže Kristof Frank, osnivač PLATOON CI.
Saradnja između RE:make festivala i Platoon-a biće dugoročna, a nakon predstavljanja u Berlinu, festival će u različitim formama posetiti brojne svetske i evropske centre. Nakon Berlina, RE:make će se održati u Beogradu od 30. oktobra do 3. novembra 2013. godine.

Povezana vest:  Snaga Amazonije za negu zrele kože