Konferencija NTO TOSOdržana zajednička konferencija NTO Crne Gore i TO Srbije na temu projekta „Odmor za sve“ u Beogradu

U prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu, danas je održana press konferencija na temu projekta „Odmor za sve“ (Holiday4all), koji zajednički sprovode Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Turistička organizacija Srbije i Dunavski centar za kompetenciju.
Implementacijom aktivnosti projekta „Odmor za sve“, započetog januara 2013 godine, stvaraju se uslovi za ostvarivanje intenzivnije saradnje na polju poboljšanja zajedničkog turističkog proizvoda nacionalnih turističkih organizacija Crne Gore i Srbije.
Projekat „Odmor za sve“ samo je jedan u nizu projekata ove dve nacionalne institucije, prepoznatih u dijelu jugoistočne Evrope kao kreativni i konkurentni na globalnom tržištu.
Saša Radović, Direktor NTO-a je ocjenio da projekat pruža priliku aktiviranja onih mjeseci koji do sada nisu bili prepoznati kao turistički, a koji će privući nove kategorije turista, posebno u periodu vansezone. „Ponude naše dvije destinacije nisu konkurentne nego kompatibilne, te je potrebno animirati turističku privredu da se na organizovan i osmišljen način zajednički obratimo novim tržištima“, rekao je Radović. Takođe je dodao „Na juče održanoj 11. Regionalnoj konferenciji „Turističko tržište Jugoistočne Evrope – NOVE RAZVOJNE MOGUĆNOSTI“, jedan od zaključaka je da je razvojna mogućnost turizma regiona upravo sve bliža saradnja turističke privrede i institucija i zajednička promocija, na koju NTOCG i TOS upućuju godinama unazad“. Radovic je takodje tokom ove press konferencije iskoristio priliku i javnost upoznao sa novostima za predstojecu ljetnju turisticku sezonu.
Kreiranje ovoga modela saradnje ima za cilj kreiranje cjelogodišnje turističke ponude. Izuzetan benefit projetka za Crnu Goru i Srbiju će biti produđeženje sezona, integrisanje cjelogodišnje ponude i posebno porast zapošljavanja u periodu vansezona.
Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije je izjavila da saradnja sa Crnom Gorom postavlja standard i model zajedničkoj saradnji. „Ova saradnja pokazuje da vidljivost regiona može da se podigne na viši nivo, da kvalitet zajedničkog proizvoda može da se poboljša, a da promocija na udaljenim destinacijama ali i u Evropi, može biti od izuzetnog značaja kao povezujući faktor dobre saradnje na ovim prostorima“.
Medijima su se obratili i Vladimir Đumić, menadžeri projekta „Holiday4all“ i Emil Kukalj, projektni koordinator, koji su predstavili aktivnosti projekta usmјerene na jačanje kapaciteta turističke ponude u vansezonskom periodu, kao i napore na uspostavljanju funkcionalne saradnje između lokalnih institucija, predstavnika turističke industrije, kreatora turističkih strategija odnosno privatno-javno partnerstvo, i krajnji cilj projekta. Cilj projekta „Odmor za sve“ je da podstakne inovativnost u kreiranju ponuda, promovisanju turističkih destinacija i sadržaja u van sezonskom periodu, kao i da podstakne turizam i putovanja po povoljnijim uslovima van sezone.
U okviru projekta sprovedeno je istraživanje tržišta, koje je obuhvatilo zainteresovane subjekate za razvoj i širenje ovog turističkog proizvoda. Za područje Srbije danas je formirana Nacionalna konsultativna grupa za implementaciju projekta, što će i u Crnoj Gori biti učinjeno u narednom periodu.
U Privrednoj Komori Srbije danas je u okviru projekta „Jugoistočni region – evropski korak“ održan sastanak članova radnih grupa regiona čiji je cilj formiranje zajedničkog turističkog proizvoda namenjenog takozvanim „trećim tržištima“.
Sastanku su prisusvovali predstavnici Privrednih komora, nacionalnih turističkih organizacija i Asocijacija turističkih agencija i turističke privrede Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije.
Sastanku je prisustvovala Jelena Paović, direktorka Predstavništva Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u Beogradu i Anka Vojvodić, predstavnik Privredne Komore Crne Gore u Beogradu.
Direktorka Predstavništva Jelena Paović je predstavila tri moguća paket aranžmana u trajanju od četiri dana kao dio ponude kojom bi se Crna Gora integrisala u zajednički turistički proizvod sa partnerima iz regiona. Između ostalog na sastanku je zaključeno da vlade država regiona, odnosno resorna ministarstva, treba da daju punu podršku budućoj realizaciji proizvoda kroz kreiranje povoljnog biznis ambijenta za privlačenje turista sa tržišta Azije, Amerike, Australije.

Povezana vest:  Otvorena Dr. Oetker fabrika u Šimanovcima