grand kanjon
Discovery Channel prenosio je istorijski prelazak Nika Valende na žici iznad Grand Kanjona
 
Nik Valenda, hodač po žici, nazivan i “Kralj visoke žice”, ušao je u istoriju kao prva osoba koja je prešla preko Grand kanjona. To je najviše iznad nivoa zemlje što je Nik ikada pokušao da pređe po žici – 457,2 m iznad reke Kolorado – što je više i od visine Empajer Stejt Bilding-a. Ovaj događaj, Discovery Channel prenosio je uživo u SAD-u i u 223 zemlje širom sveta u noći između nedelje i ponedeljka (po srpskom vremenu, 24. juna u 2:00 ujutru)
-Grand Kanjon je mesto koje sam posećivao kao dete. Od kada znam za sebe, želja mi je bila da pređem preko ovog spektakularnog mesta – izjavio je tridesetčetvorogodišnji Valenda, pripadnik sedme generacije legendarnih „Letećih Valendi”.
-Zahvalan sam organizaciji Navaјo Nation zbog toga što su mi dozvolili da pokušam ovako nešto, kao i Discovery Channel-u što su verovali u moje sposobnosti.
Valenda je prelazio preko kanjona na žici dugačkoj 426,72 m, bez ikakvog pojasa. Valenda veruje da pojas kreira lažni osećaj sigurnosti i umanjuje sjaj zanata koji je njegova porodica generacijama usavršavala. Ovo je ujedno bila i prilika da se oda počast njegovom pradedi, legendarnom Karlu Valendi, koji je poginuo nakon pada sa žice u Portoriku 1978. godine.
-Ovo je definitivno bio istorijski događaj – izjavila je Ajlin O’Nil (Eileen O’Neill), predsednik Discovery i TLC mreže.
-Nik inspiriše ljude širom sveta da prate svoje snove. Veoma smo ponosni što smo prenosili ovaj događaj i omogućili ljudima širom sveta da prisustvuju nečemu ovako spektakularnom.
-Ovo je stvar koju nikad nećemo zaboraviti, velika je čast što smo bili u prilici da napravimo ovakav istorijski događaj koji je Discovery prenosio uživo – izjavila je Šeron Skot (Sharon Scott), predsednica i generalna direktorka Peacock Productions kompanije NBC News-a. „Nik je imao viziju i dugogodišnji san i drago nam je što smo bili u prilici da sarađujemo na ovom projektu. Čestitamo Niku na postignutom uspehu!”
Prelazak preko žice iznad Grand kanjona bio je podržan od strane organizacije Navajo Nation Parks and Recreation.
-Bila je čast emitovati prelazak Nika Valende iznad Grand kanjona sa naše plemenske teritorije – rekao je Geri Hongeva Kamarilo, predstavnik za medije organizacije Navajo Parks and Recreation.
-Bila je ovo prilika da se svetu pokaže ovdašnja lepota i nadamo se da će veliki broj gledalaca doći da poseti ovo mesto i da će im ovo biti jedan od prvih izbora za putovanja.
Misija organizacije Navajo Parks and Recreation je da zaštiti, sačuva i upravlja plemenskim parkovima, spomenicima i prostorima za rekreaciju“, rekla je Helen Vebster, upravnik parka Navajo Parks and Recreation. Prenos je prikazao sve spektakularne pejzaže i delove ispunjene lepotom i mirom.
Ovo je Nikov osmi svetski rekord, koji između ostalih obuhvataju i prelaz preko Nijagarinih vodopada iz SAD u Kanadu. Trenutno planira svoj sledeći poduhvat koji bi mogao da bude prelazak između zgrada Empire State Building i Chrysler Building. 
Povezana vest:  COCA-COLA BIRA NOVU GENERACIJU TALENATA