etna planina

Pet novih prirodnih područja upisano na UNESKO-vu listu

UNESKO je sledeći preporuke Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) upisao pet novih prirodnih područja na Listu svetske baštine – Namib peščano more (Namibija), Sinđang Tianšan (Kina), Nacionalni park Tadžik (Tadžikistan), Planina Etna (Italija) i El Pinakate i Velika pustinja Altar (Meksiko).
-Od prostranih pustinja Namibije i Meksika, preko vulkana u Italiji, do visokih planinskih venaca Kine i Tadžikistana, sva ova područja predstavljaju jedinstvene primere očuvane prirode – izjavio je direktor IUCN Programske kancelarije za jugoistočnu Evropu, smeštene u Beogradu, Boris Erg.
Delegacija Srbije je takođe učestvovala na 37. zasedanja Komiteta za svetsku baštinu u Pnom Penu, i kao jedna od 21 članice Komiteta svojim aktivnim zalaganjem doprinela je zaštiti ovih izuzetno vrednih područja. 
Srbija se nedavno priključila i velikom projektu za očuvanje Dinarida u kome učestvuje šest zemalja iz regiona, saopšteno je iz Svetskog fonda za prirodu (WWF).
Dinaridi su prepoznati kao područje sa potencijalom za upis na UNESKO Listu svetske baštine i IUCN će pružiti neophodnu stručnu podr?ku Srbiji u ovom značajnom projektu.
-Baština je naše nasleđe iz prošlosti, naša sadašnjost i ono što ćemo ostaviti budućim generacijama. Vrednost područja upisanih na Listu svetske baštine je jedinstvena i nezamenljiva za čovečanstvo i kao takva, ova područja pripadaju ljudima čitavog sveta – rekla je direktorka WWF programa u Srbiji, Duška Dimović. 
Sa novih pet upisa na UNESKO Listu svetske baštine ukupan broj prirodnih područja na svetu je dostigao 193. Ovo su najznačajniji i najočuvaniji prirodni predeli na planeti, i predstavljaju retka područja koja mogu da zadovolje visoke kriterijume UNESKO-a.  Da bi prirodna područja bila upisana na Listu, potrebno je da IUCN izvrši detaljnu evaluaciju područja predloženih za upis i dostavi ih Komitetu za svetsku baštinu na razmatranje. Srbija je 2011. godine postala jedna od 21 zemlje članice Komiteta.

Povezana vest:  Pisma i pesme Merilin Monro na jesen u knjižarama