nelson mandela

Mandela na aparatima za održavanje u životu

Bivši predsednik Južnoafričke Republike i ikona borbe protiv aparthejda Nelson Mandela nalazi se na aparatima za održavanje u životu, izjavio je starešina klana Tembu kome i Mendela pripada, dok je predsednik Jakob Zuma otkazao zakazani put za Mozambik.
-Da, on koristi mašine za disanje. Loše je, ali šta možemo da učinimo  rekao je Napilisi Mandela agenciji AFP u sredu nakon posete bolnici u Pretoriji.
Zuma je otkazao put planiran za četvrtak pošto je utvrdio da je Mandela „i dalje u kritičnom stanju“, saopštilo je predsedništvo Južne Afrike Mandela (94), dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je 27 godina proveo u zatvoru za vreme vlasti belačke manjine, a zatim postao prvi crni predsednik Južnoafričke Republike, u bolnicu je primljen 8. juna zbog plućne infekcije. 
Tokom svih 19 dana, porodica i čitav svet budno prate Mandelino stanje koje je iz stabilnog pre tri dana prešlo u kritično, a mnogi sada strahuju da bi čovek koji je u borbi protiv aparthejda izmenio tok istorije i inspirisao milione ljudi širom sveta, mogao da izgubi životnu bitku. 
Mandela, kome je rođendan 18. jula, od decembra je boravio u bolnici četiri puta.

Povezana vest:  „Budimo =“ inicijativa Coca-Cole za ekonomsku ravnopravnost žena