fond 2Održana 44.sednica Fonda za mlade talente

Ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić predsedavala je 44. sednicom Fonda za mlade talente, na kojoj su donete dve važne odluke.
Na sednici je doneta Odluka o usvajanju Liste dobitnika nagrada po Konkursu za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku kalendarske 2012. godine, na osnovu koje će za postignute uspehe na takmičenjima biti nagrađeno 1.076 talentovanih srednjoškolaca, nagradom u iznosu od 20.000 do 200.000 dinara po kandidatu.
Fond za mlade talente je na ovoj sednici usvojio i Odluku o raspisivanju Konkursa za stipendiranje najboljih studenata završne godine studija prvog stepena studija i studenata drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2013/14. godinu.
Po ovom konkursu studenti dobijaju mogućnost da se školuju i usavršavaju na najprestižnijim univerzitetima u svetu, ali imaju i ugovornu obavezu da se po završetku studija vrate u svoju zemlju. U proteklih pet godina ovim konkursom stipendirano je više od 1.500 studenata, a ove godine će do 500 studenata dobiti mogućnost da se školuje i usavršava na najboljim svetskim univerzitetima.
Ministarka Marić najavila je na današnjoj sednici potpisivanje Sporazuma o saradnji sa kompanijom Telekom Srbija a.d., u cilju zapošljavanja i stručnog usavršavanja kroz programe praksi i radionica. Fond za mlade talente nastoji da kroz saradnju sa najboljim kompanijama, kao što su NIS Gasprom Njeft, Esrste banka, Pireus banka, FIAT Automobili Srbija, Microsoft, zatim organizacijama i institucijama u Srbiji, poput Francuskog instituta u Srbiji i Narodne biblioteke Srbije, omogući stipendistima niz pogodnosti koje im mogu pružiti značajnu podršku u daljem školovanju, stručnom usavršavanju i zapošljavanju.
Na osnovu konkursa koje raspisuje Fond za mlade talente od 2008. godine do sada je nagrađeno i stipendirano više od 10800 studenata i srednjoškolaca i u te svrhe utrošeno je preko 2,8 milijardi dinara.
Fond za mlade talente će Listu dobitnika nagrada po Konkursu za dodelu nagrada učenicima srednjih škola za postignute uspehe na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u toku kalendarske 2012. godine objaviti najkasnije do utorka, 16. jula 2013. godine na sajtu Ministarstva omladine i sporta, sajtu Fonda za mlade talente i na Omladinskom portalu „Zamisli život“.

Povezana vest:  Avon i Fond B92 uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta Batut u susret 10. Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke