smederevska-jesen-logo126. Smederevska jesen od 6. do 29. septembra

Tradicionalna turističko-privredna manifestacija „Smederevska jesen“, 126. po redu, biće održana od 6. do 29. septembra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u u Malom gradu Smederevske tvrđave.
Program će biti podeljen u četiri celine – zabava, sport, kultura i privreda, a u defileu će učestvovati predstavnici 12 država.
Tokom šest dana gradskog festivala, zanimljiv program, osmišljen u slavu grožđa i vina, biće organizovan na nekoliko lokacija – u Malom gradu Smederevske tvrđave, na Gradskom trgu, duž obale Dunava, u prostorima ustanova u kulturi i sportskim terenima.
Pored izložbe grožđa i vina i progama za najmlađe, planirani su i nastupi folklornih grupa, stend-ap komičara, izložbe, radionice, nastupi grupa „Frajle“, „Riblja čorba“, „Galija“, „Kerber“, „Piloti“, Sanje Ilića i „Balkanike“, Jadranke Jovanović i Olivera Njega, zvezda „Granda“, Harisa Džinovića i drugih.
Novina je i „Smederevski astronomski vikend“, odnosno pokretna opservatorija Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, koja će posetiocima biti na raspolaganju nedeljom od 17 do 23 sata u Malom gradu Smederevske tvrđave.
Posebna pogodnost za sve posetioce biće cene voća koje će se prodavati po velikoprodajnim cenama, a vinarije će ponuditi svoje proizvode iz rinfuza, takođe po sniženim cenama.
Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović rekla je da su odlučili da ove godine manifestacija traje duže, a razlozi za to su podizanje novih vinograda i novih zasada voća na 120 hektara, izgradnja više vinarija i dolazak novih investitora u Smederevo.
Ona je najavila da će se tokom mesec dana trajanja manifestacije, na Gradskom trgu prodavati nakvalitetniji vinogradarski i voćarski proizvodi, a u Vinskom gradu će svaka vinarija vikendom imati svoj program.
Ugledni univerzitetski profesori govoriće o privrednim kretanjima, malim i srednjim preduzećima u poljoprivredi i zadrugarstvu, a biće reči i o fondovima koje srpski poljoprivredni proizvođači mogu da koriste.
„Dosadašnje manifestacije trajale su tri, pa sedam dana, a sada četiri vikenda poklanjamo našim proizvođačima, zato što svaki produžetak ‘Smederevske jeseni’, osim većeg broja posetilaca, dovodi i veći broj zainteresovanih kupaca i ulagača, a ove godine imamo najavu početka izgradnje velike farme u Mihajlovcu. Mislimo da je ovo dobar način da Smederevo, pored toga što će slaviti, radi na prezentaciji svih kapaciteta grada“, naglasila je gradonačelnica.
Predsednik Skupštine grada Smedereva i predsednik Organizacionog odbora manifestacije Branče Stojanović, govoreći o istorijatu „Smederevske jeseni“ i kultu gajenja vinove loze u tom kraju, istakao je da je pred Odborom bio težak zadatak da se dostojno organizuje jedna od najstarijih manifestacija te vrste u Srbiji i na specifičan način pokaže svim gostima da može i ima u šta da se ulaže.
„Pre 125 godina održana je prva izložba grožđa, voća, vina i stoke, kada su dereglije došle Dunavom iz Evrope da kupe to naše voće. Obaveza ovog Organizacionog odbora i svakog drugog je da tu dugu tradiciju nastavi kako je i započeta i predstavimo ono što je specifično zahvaljujući podneblju i klimatu, a to je smederevsko voće“, poručio je Stojanović.
Sadržaj manifestacije „Smederevska jesen“ se od njenog nastanka 1888. godine više puta menjao, ali ono što je ostalo kao osnovno obeležje jeste izložba grožđa i vina.

Povezana vest:  NOVI KASTING ZA MODELE U DELTA CITYJU