Narodno pozoriste foto by Infolink rs 

Premijera „Dame s kamelijama“ u čast Mire Stupice

Povodom 90. rođendana Mire Stupice, delegacija Narodnog pozorišta predvođena v.d. upravnika Dejanom Savićem, v.d. direktora Drame Spasojem Ž. Milovanovićem i prvakinjom Drame i članicom Upravnog odbora Nadom Blam, posetila je danas slavnu glumicu u njenom domu u Beogradu.
Tom prilikom, Savić je nekadašnjoj prvakinji nacionalnog teatra i najboljoj glumici 20. veka poželeo dug život i dobro zdravlje.
Savić je pozvao Miru Stupicu da 1. oktobra, povodom početka 145. sezone, bude gost na premijeri predstave „Dama s kamelijama“ koja će biti održana u njenu čast.
Ona je sa oduševljenjem prihvatila poziv i istakla da se veoma raduje što će ponovo posetiti Narodno pozorište u kojem je 1941. godine počela karijeru i bila njegov član od 1959. do 1979.
Savić je velikoj umetnici uručio monografiju Narodnog pozorišta – „Skrivena lepota“, a ona je svojoj nekadašnjoj matičnoj kući poklonila knjigu „Mira Stupica – glumica veka“ koju je objavilo Udruženje filmskih glumaca Srbije.
„Dama s kamelijama“, po romanu Aleksandra Dime sina, u režiji Juga Radivojevića, biće izvedena na Velikoj sceni, a u podeli su Marija Vicković (Margarita Gotje), Miloš Biković (Arman Dival), Nebojša Dugalić (Žorž Dival), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Aleksandar Đurica (Gaston Rije), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).
Mira Stupica , rođena 19. avgust 1923. u Gnjilanu, je glumica velikog talenta i širokog stvaralačkog raspona, koja je obeležila celo razdoblje pozorišnog života u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata.
Karijeru je započela u Narodnom pozorištu u Beogradu, a vrhunce blistave glumačke karijere ostvarila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu (1948-1954. i 1957-1969), Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (1955-1957) i Narodnom pozorištu u Beogradu (1959-1979).
Kao gost, nastupala je na scenama Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta i Zvezdara teatra u Beogradu i Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici.
Prisnom i sugestivnom glumom stekla je veliku popularnosti kod publike, a pored neprekidnog prisustva na pozorišnim scenama, igrala je u filmu i TV dramama i dobila veliki broj priznanja.
Prema mišljenju svojih kolega glumaca, u anketi koju je 2011. sproveo list „Večernje novosti“, proglašena je glumicom veka.

Povezana vest:  Ponovo radi Le Studio