Snaga razlicitosti„GRAD DOBRIH DOMAĆINA“, susreti učenika osnovnih škola u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu

Susret učenika iz osnovnih škola širom Srbije, pod nazivom „GRAD DOBRIH DOMAĆINA“, održaće se u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu od 3. do 6. oktobra, kao nastavak izuzetno posećene nedelje kulturnih manifestacija „SNAGA RAZLIČITOSTI“ održane u avgustu, a u okviru projekta „Unapređenje ljudske sigurnosti u Jugozapadnoj Srbiji“ koje sprovode Ujedinjene nacije. „Grad dobrih domaćina“ je jedna od aktivnosti u okviru zajedničkog programa koji sprovode četiri UN agencije u Srbiji (UNDP, UNOPS, WHO i UNFPA) uz finansijsku pomoć UN-ovog Investicionog Fonda za ljudsku sigurnost, sa ciljem da se stvore nova radna mesta, omogući pristup javnim i socijalnim servisima i promoviše osećaj jedinstva zajednica, što će pospešiti ljudsku sigurnost u Jugozapadnoj Srbiji.
Projektom je predviđeno bratimljenje četiri osnovne škole iz Novog Pazara, i po jedne iz Sjenice i Tutina, sa šest škola iz drugih delova Srbije.
Predviđeno je da nekoliko stotina učenika sedmih i šestih razreda iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca i Vranja poseti Jugozapadnu Srbiju. Domaćini će biti njihovi vršnjaci u čijim porodicama će boraviti tokom tri dana posete, a za nastavnike će biti obezbeđen hotelski smeštaj. U planu je da na proleće 2014. godine dođe i do uzvratnih poseta bratskim školama.
Uz pomoć Kancelarije za mlade iz Novog Pazara, deca će zajedno ići na izlete i u obilaske spomenika kulture, provešće po jedan dan na teritoriji opština Tutin i Sjenica, takmičiće se u sportskim disciplinama, pohađaće radionice i ići zajedno u pozorište. Kroz ove aktivnosti doprinosi se osnaživanju međuetničkog dijaloga i promovisanju mira i razumevanja među najmlađima. Učešćem u ovoj razmeni deci će biti omogućeno da se bolje upoznaju, razmene iskustva, nauče korisne stvari i dobro zabave. Na ovaj način, kroz povezivanje škola, ponovo se oživljavaju nekadašnji programi razmene učenika.
Prvog dana susreta sva deca imaće priliku da uživaju u predstavi „Snaga različitosti“ u Kulturnom centru Novog Pazara. Ova predstava nastala je neposredno po završetku Teatra za mlade, a ideja autora, Lemane Bećirović i Rifata Rifatovića, jeste da se kroz jedan direktan ali spontan razgovor dve osobe, otkriju emotivna stanja i iskustva, uz razmenu stavova o humanosti, vaspitavanju i odrastanju, (ne)toleranciji, udaljavanju jednih od drugih kao i nedostatku poštovanja. Lemana i Rifat već 10 godina rade kao predavači u školi glume i govora i iskoristili su svoja istraživanja i rezultate za ovaj projekat kojim će, između ostalog, pokazati da se pozorištem moze postići mnogo toga, te da se pozorište može i mora koristiti kao mesto i sredstvo za promenu svesti, stanja i ljudi uopšte. Ova duodrama namenjena je mladima uzrasta od 11 do 15 godina.

Povezana vest:  Ministarstvo zdravlja najavilo dobrovoljnu HPV imunizaciju u 2017. godini