Balkansko prvenstvo za seniore - Burgas 2013 Srbija Osvajac bronzane medaljeBADMINTON
Bronza zlatnog sjaja

Srpska badminton reprezentacija nastavila je nisku uspeha na međunarodnoj sceni. U izuzetno jakoj konkurenciji Balkanskog prvenstva za seniore, koje je od 29. septembra do 1. oktobra 2013 održano u Bugarskoj, naš nacionalni tim je osvojio ekipnu bronzu čime je još jednom ove sezone pomerio rezultatske granice i dokazao da srpski badminton kilometarskim koracima grabi napred. Uspeh dodatno dobija na težini ako se zna da je Srbija u Burgasu u konkurenciji Bugarske, Turske, Rumunije, Grčke, Moldavije i Makedonije nastupila u oslabljenom sastavu budući da je naša najbolja takmičarka, Milica Simić, zbog bolesti, morala da propusti ovo takmičenje.
Naša reprezentacija je bila u grupi sa Bugarskom, Grčkom i Moldavijom. Na startu turnira savladala je Moldaviju s 4:1, a potom je bila ubedljiva protiv Grčke pobedivši je maksimalnim rezultatom 5:0. U poslednjem kolu izgubila je od potonjeg balkanskog šampiona Bugarske s 5:0 u meču koji je odlučivao protivnika u polufinalu. Za plasman u finale usledila je borba za prvoplasiranom ekipom iz druge grupe – Turskom u kojoj je naš nacionali tim, posle velike borbe u svim mečevima, izgubio s 3:0. Tako mu je pripala bronza koja s obzirom na kvalitet svih rivala u Burgasu sija zlatnim sjajem. U stvaranju jednog od najvećih uspeha srpskog seniorskog badmintona na balkanskim šampionatima svoj doprinos su utkali Igor Bjelan, Ilija Pavlović, Miodrag Kaličanin, braća Petrović, Borko i Dragoslav, Nikola Arsić, Jovica Rujević, Sandra Halilović i najmlađa učesnica takmičenja u Bugarskoj Andrijana Stanković, koje je s klupe predvodio glavni trener badminton reprezentacije Srbije Milan Barbir.
Nakon takmičenja ekipa, na Balkanijadi su se održala takmičenja u pojedinačinim konkurencijama u kojima su se ogledali svi naši reprezentativci. Malo je nedostajalo da se skor medalja posle ovih borbi uveća budući da je Srbija imala predstavnike u čak šest četvrtfinala. U najzanimljivijim mečevima naši muški parovi Ilija Pavlović, Jovica Rujević i Dragoslav Petrović, Nikola Arsić u mečevima za polufinale izgubili su od rumunskih dublova koji su se kasnije borili u finalu. Zapažen je bio nastup i Igora Bjelana u muškom singlz a odličan utisak ostavili su i Sandra Halilović u ženskom singlu, kao i Miodrag Kaličanin i Andrijana Stanković odnosno Jovica Rujević i Sandra Halilović u mešovitom dublu.
„Konkurencija na Balkanijadi je bila izuzetno jaka pa samim tim bronzana medalja u ekipnoj konkurenciji predstavlja ogroman uspeh za srpski badminton. Među učesnicima su, između ostalog, bili i evropske juniorske šampionke, sestre Stoeve iz Bugarske, brojni iskusni internacionalni profesionalni takmičari iz Bugarske i Rumunije, najkvalitetniji mladi turski takmičari, prekaljeni Moldavci… Posebno godi činjenica da naš napredak nije prošao nezapaženo ni kod konkurencije pošto su predstavnici svih zemalja konstatovali da je iz takmičenja u takmičenje nivo srpskog badmintona sve viši i viši“, bio je zadovoljan tim menadžer Radomir Jovović, inače predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović.
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava doprinelo je u značajnoj meri učešću srpske reprezentacije na Balkanskom prvenstvu za seniore.

Povezana vest:  Novi format takmičenja mikseva na testu na Svetskom kupu u Pekingu