UNICEF I UBS  015 2Udruženje banaka Srbije i UNICEF u partnerstvu o odgovornom poslovanju bankarskog sektora

Direktorka UNICEF-a za Srbiju Judita Rajhenberg i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije dr Veroljub Dugalić potpisali su Memorandum o razumevanju između Kancelarije Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji i Udruženja banaka Srbije.
Bankarski sektor ima posredan i neposredan uticaj na decu i zato je važno da dečija prava budu integrisana u praksu društveno odgovornog poslovanja svih bankarskih institucija. Deca su jedan od glavnih aktera njihovog poslovanja – kao članovi porodica njihovih zaposlenih, članovi zajednica u okviru kojih posluju, budući zaposleni, budući potrošači i poslovni lideri.
„Svi znamo koliko je bankarski sektor značajan za razvoj društva i koliki uticaj ima na okruženje u kojem posluje. I niko nema sumnje da ovaj sektor poseduje i najveće znanje o važnosti pravilnog investiranja.
Mi u UNICEF-u, znamo da se investiranje u decu može definisati kao najisplativije ulaganje u budućnost društva. I znamo da ostvarivanje dečjih prava pomaže da se izgrade jake, dobro obrazovane zajednice koje su od vitalnog značaja za stvaranje društvene kohezije i stabilnog socijalnog i produktivnog okruženja. Srbija danas ima jedno od najstarijih stanovništava u Evropi, pa u njoj deca do 18 godina predstavljaju manje od 18 odsto populacije. Svako dete je dragoceno i od suštinske je važnosti da ulažemo u optimalne uslove za njegov razvoj od početka njegovog života“, poručila je direktorka UNICEF-a.
UNICEF Srbija i Udruženje banaka Srbiji će zajedno promovisati društveno odgovorno poslovanje sa fokusom na decu i organizovati finansijsku edukaciju dece i mladih kroz Inicijativu Razvoj finansijskih proizvoda i usluga prilagođenih deci.
Partnerstvo ove dve organizacije omogućiće i da članice UBS budu redovno i detaljnije upoznate sa inicijativama i smernicama koje je pokrenuo UNICEF, kako bi omogućio finansijskim ustanovama da boje sagledaju uticaj svog poslovanja na poštovanje i podržavanje dečijih prava u kontekstu svojih tržišnih aktivnosti, razvoju, reklamiranju i prodaji finansijskih proizvoda i usluga.
Dr Veroljub Dugalić je ovom prilikom istakao „da je Udruženje banaka Srbije učestvovalo u brojnim humanitarnom i društveno odgovornim akcijama, kao što su usavršavanja, školovanja, stipendiranja, donatorstva, pomoć postradalima u prirodnim nepogodama, izgradnja i obnova kulturnih objekata, itd. Ovo je samo početak jedne dugotrajne plodne saradnje namenjene obrazovanju dece i omladine ali time neće biti zaobiđene ni neke druge buduće inicijative od zajedničkog interesa za UNICEF i UBS. Udruženje banaka će: pružiti pomoć UNICEF-u i u kreiranju i prikupljanju izveštaja banaka o društveno odgovornim aktivnostima kada su deca u pitanju i podržati aktivnosti UNICEF-a u prikupljanju donacija za Program za Srbiju u saradnji sa članicama Udruženja.“
Prijemom u članstvo u Child and Youth Finance International, UBS je iskazao i svoje zvanično opredeljenje i posvećenost finansijskoj edukciji, posebno dece i omladine, te će jedna od zajedničkih aktivnosti biti i organizacija radionica za učenike i nastavnike na kojima će ih upoznati sa osnovama finansija i bankarskim pojmovima sa kojima se svakodnevno susreću.

Povezana vest:  Neodoljivo oblikovana kosa uz Nivea Men proizvode