dijabetesObeležavanje Svetskog dana dijabetesa u Delta Cityju

U okviru obeležavanja Svetskog dana dijabetesa, 14. novembra, Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ u šoping-molu Delta City organizovaće niz aktivnosti kako bi ukazalo na značaj redovnog kontrolisanja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i edukovali posetioce o važnosti zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti.
Aktivisti Udruženja u atrijumu šoping-mola, u četvrtak, od 10 do 16 časova, omogućiće posetiocima Delta Cityja besplatno merenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i davati savete o zdravom životu.
Od 16 do 17 časova, biće organizovano druženje i radionica za decu iz Udruženja obolelih od dijabetesa koja su uključena u tromesečnu kampanju „Jedan tim“, koja se sprovodi u saradnji sa košarkaškim klubom Partizan. Cilj čitave akcije je da se deca obolela od dijabetesa podstaknu da se bave sportom, kao i da im se omogući da odlaze na utakmice, radionice i druže sa sportistima KK Partizan.
Brojne poznate ličnosti, sportisti i aktivisti Udruženja, u 17 časova, na platou ispred Delta Cityja, organizovaće interesantnu akciju „Naš plavi krug“, u okviru koje će hvatanjem za ruke formirati krug, sa ciljem da se pošalje poruka podrške osobama sa dijabetesom i skrene pažnja na značaj njihove ravnopravne uključenosti u sve društvene tokove. Tim povodom, pozivaju se svi građani da dođu u plavim majicama ispred šoping-mola i daju svoj doprinos borbi protiv dijabetesa.
U završnici akcije Udruženja „Plavi krug“ u atrijumu Delta Cityja, od 17 do 17:30 sati, biće održan čas zumbe, a svi posetioci šoping-mola imaće priliku da vežbaju zajedno sa brojnim instruktorima i volonterima.
„Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes u svetu ima 366 miliona ljudi sa dijabetesom, a procene su da će u narednih 20 godina taj broj iznositi više od 552 miliona ljudi.“ – istakla je Tijana Milanović, aktivistkinja Udruženja „Plavi krug“ i dodala: „Procenjuje se da u ovom trenutku, u Srbiji, živi oko 600.000 osoba sa dijabetesom, odnosno 8,2 odsto stanovništva.“
U Srbiji se svake godine Tip 2 dijabetesa (najčešći oblik dijabetesa, u preko 90 odsto slučajeva) dijagnostikuje kod 16.000 ljudi. Najčešće se otkriva posle 40. godine života, uz nešto veću učestalost kod žena. Međutim, zbog nezdravog života i brojnih drugih faktora ovo oboljenje sve češće se otkriva i kod mlađih osoba, gojazne dece i adolescenata.

Povezana vest:  Najveći svetski sajmovi knjiga 2010.