Uzice 1 1Velika pobeda u „Bici za porodilišta“, nabavljena sva potrebna oprema za užičko porodilište

Zajedničkim doprinosom više donatora, Opšta bolnica u Užicu danas je dobila vrednu donaciju u opremi. Ovaj događaj označava trijumfalni kraj bitke za lokalno porodilište, čije su potrebe za medicinskom opremom sada u potpunosti zadovoljene. Užice je tako postalo sedmi grad u Srbiji u kome je proglašena pobeda.
Poslednja donacija za užičko porodilište protekla je u znaku dve fudbalske legende. Nemanja Vidić, proslavljeni kapiten Mančester Junajteda, donirao je neonatalni ventilator, a Radomir Antić, trener sa bogatom međunarodnom karijerom i donedavno selektor fudbalske reprezentacije Srbije, obezbedio je sredstva za nabavku ultrazvučnog aparata. Spisak nabavljene opreme tu se ne završava: Dragoljub Vidić, otac čuvenog fudbalera, doprineo je akciji nabavkom senzora za pulsni oksimetar i kardio-respiratorni monitor, kompanija „Đak“ donirala je pulsni oksimetar i set za reanimaciju, iz Valjaonice bakra Sevojno pomogli su sa dva CTG aparata, dok je udruženje „Shift2″ Uskršnjim koncertima obezbedilo novac za još jedan.
„Ovo je veliki dan za sve nas – dan kada smo pobedili u najvažnijoj bici. Zahvaljujem se svim građanima Užica, istaknutim pojedincima, kompanijama, institucijama i javnim preduzećima koja su učestvovala. Svi zajedno, pokazali su kako se bori za svoj grad“, izjavio je prim.dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.
U ranijem toku akcije Fonda B92 učestvovali su preduzeća „Textil“, „Impol-Seval Sevojno“ „Prvi partizan Užice“, „Sensuss Still“, „Onix“ , „Inmold“, Osnovno javno tužilaštvo u Užicu, javno preduzeće „Drinsko-limske hidroelektrane“ iz Bajine Bašte, Gradska kafana iz Užica, „Klub tri“ kao i nekoliko hiljada građana Užica. Ukupna vrednost opreme nabavljene za OB Užice u „Bici za porodilišta“ iznosi oko 79.000,00 evra, dok je ranije tokom akcije „Bitka za bebe“ donirano sedam inkubatora, vrednosti oko 72.000,00 evra.
Sve bitke imaju svoje heroje, a steg Bitke za Užice poneo je Zoran Milovanović. Ovaj vojni penzioner se priključio akciji u njenim prvim danima i od tada se, kao jedan od najistaknutijih volontera Bitke u celoj Srbiji, neumorno borio za užičke, ali i bebe iz ostalih gradova – kako animiranjem potencijalnih donatora, tako i organizacijom i pomoći da se organizuju brojne akcije.
U ime Fonda B92, prisutnima se obratio Ilir Gaši, koordinator kampanje: „Jedna velika bitka je završena, ali borba mora da se nastavi. Cilj naše akcije nije bio da nabavimo opremu, već da probudimo brigu i ljubav lokalne zajednice za ovo porodilište i za sve bebe koje u njemu dolaze na svet… a brige i ljubavi za bebe, kao što znamo, nikada ne može biti previše.“
Tokom akcije „Bitka za porodilišta“ do sada je, pored Užica, kompletno opremljeno još sedam porodilišta i dečjih klinika u sledećim gradovima: Sremska Mitrovica, Kraljevo, Vršac, Pančevo, Leskovac i Novi Sad (Dečja klinika i porodilište).

Povezana vest:  Sunoko ulaže milion evra u istraživački centar