yellow-umbrellaZaboravljena umetnost pravljenja kišobrana
 
Lako se lome i još lakše gube – skromni kišobrani retko kad se smatraju luksuznom robom, ali za Francuza Mišela Ertola, čije se kreacije prodaju za hiljade evra, kišobrani su upravo to.
Ovaj 48-godišnji umetnik za svoje kišobrane i suncobrane koristi najfinije materijale, a njegovi predmeti napravljeni su da traju generacijama.
Uprkos visokim cenama, njegova pariska radnja privlači klijente iz celog sveta. Jedna princeza iz Katara kupila je kišobran sa kožnom drškom za 8.000 evra.
„Kišobrani su uvek bili moja strast“, kaže on uz osmeh. „Bili su moja omiljena igračka. Bio sam fasciniran njima, na čuđenje moje majke“, dodao je Ertol prisetivši se kako ih je rasklapao i od dva pravio jedan kišobran.
Radnju je otvorio 2008. ali su mu pojedini komadi alata koji koristi stari više od 100 godina. Radnja mu je smeštena ispod elegantnih 19-vekovnih lukova nekadašnjeg železničkog viadukta u istočnom Parizu, sada domu brojnih šik umetničkih radnjica.
„Svi ti kišobrani prave se u Kini“, kaže on dok gleda prolaznike koji po kišnom jesenjem danu prolaze pored njegove radnje. „Ovde se sve radi ručno, sve je jedinstveno“, rekao je Ertol koji takođe popravlja kišobrane i pravi ih za filmsku industriju.
Njegov poslovni partner Žan-Iv Tiber kaže da su Australijanci i Japanci poludeli za suncobranima, dok je interesovanje za kišobrane veliko u SAD i Evropi, naročito Austriji i Nemačkoj,
Najjeftiniji ženski kišobran košta 250 evra i napravljen je od svile sa drškom prekrivenom kožom. Za muškarce, najjeftiniji je 490 evra i takođe je od svile sa drvenom drškom.
„Ništa slično nećete naći nigde drugde“, rekao je AFP-u Tiber.
Ertol je očajan zbog današnje kulture bacanja. „Stvari postaju sve jeftinije, ne traju, lako se lome i lako menjaju. Ovi kišobrani su napravljeni da traju generacijama“, kaže on. „Tokom 1950ih ljudi nisu gubili svoje kišobrane, brinuli su o njima. Danas, devojka kupi kišobran za 10 evra, polomi ga i kupi novi za 10 evra. Naravno da te stvari ne traju“.
Kor Ertola, stvari se rade drugačije. Klijenti biraju oblik kišobrana, dršku, materijal, šaru na drvetu. „To je luksuzna roba, a ne standardizovana“, kaže Tiber dok pokazuje stare drške prikupljene iz cele Francuske. U njihovoj kolekciji je i jedna od slonovače ukrašena biserima.
Ertol sarađuje i sa filmskim svetom. Nedavno je napravio suncobrane za filmsku verziju Pepeljuge gde igra Kejt Blančet kao i za novi film Vudija Alena.
„Kostimografi mi se obraćaju jer nemaju drugog izbora. Tradicionalne metode pravljenja kišobrana i subcobrana su izgubljene“, rekao je Ertol koji je karijeru počeo kao kostimograf i radio je za operu, a pravio je i korsete za Kristijana Diora.
Nedavno je dobio titulu majstora umetnosti, priznanje koje se u Francuskoj dodeljuje umešnim profesionalnim umetnicima. „To je najveće priznanje za umetnika“, kaže on ponosno.
Povezana vest:  Q10 – pravi izbor za kožu s više energije i manje bora