BiljanovacOtvaranje 3ŠKOLICA ŽIVOTA OTVORENA U RAŠKOJ

U selu Biljanovac, u Raškoj danas je otvorena Školica života čiju je adaptaciju i opremanje finansirala Novak Đoković Fondacija.
Zahvaljujući ovom strateškom projektu Novak Đoković Fondacije 20 mališana uzrasta od 3-5 godina i 6 predškolaca po prvi put u Biljanovcu imaće dostupan predškolski program u izdvojenom delu zgrade seoske osnovne škole. Sa decom će svakodnevno raditi jedna vaspitačica, a roditelji predškolaca imaće priliku da učestvuju u programima koji su specijalno osmišljeni. U adaptaciju prostora Školice života, obuke vaspitača, kupovinu nastavnog materijala i igračaka uloženo je 2.967.180,98 dinara.
„Izuzetno smo srećni i ponosni što smo otvorili Školicu života u Raški, u selu Biljanovac gde veliki broj dece iz različitih razloga nisu bila u mogućnosti da se uključe u sistem predškolskog obrazovanja. Raška je jedna od najugroženijih opština, ali sa velikim brojem dece što uvek hrabri i motiviše. Naš cilj ostaje da sva deca u Srbiji dobiju prostor u kojem će se igrati, učiti i provoditi kvalitetno vreme. Želimo im lepo detinjstvo, znanje i radost, jer ćemo tako svi zajedno imati bolju budućnost, izjavila je project menadžer Fondacije Gorana Džudža Jakovljević koja je prisustvovala otvaranju.
Realizacija projekta započeta je u julu ove godine, a on je osim adaptacije prostora za Školicu života podrazumevao i održavanje seminara za predstavnike lokalne samouprave o značaju ulaganja u predškolsko obrazovanje kao i stručnih seminara za sve vaspitače koji rade na području opštine Raška.
Podstaknut akcijom renoviranja prostora za Školicu života, predsednik opštine Raška obezbedio je sredstva iz budžeta da se uslovi u školi u Biljanovcu poboljšaju i za školsku decu. Uz pomoć velikog angažovanja direktorke matične škole iz Baljevca i nekoliko velikih akcija roditelja dece koja pohađaju ovu školu, objekat je preuređen spolja i iznutra, školsko dvorište je očišćeno, a ograda popravljena.
Predsednik Opštine Raška uručio je zahvalnicu Novak Đoković Fondaciji koja je ovu opštinu stavila kao prioritetnu u sprovođenju projekta Školice života.
„Opština Raška je prepoznala nesebičnu pomoć Fondacije Novaka Đokovića i veliki doprinos projekta, jer adaptacija škole u Biljanovcu u velikoj meri utiče na stvaranje i poboljšanje uslova za obrazovanje naših najmlađih sugrađana i u tom cilju je dodelila Fondaciji jedno od svojih najviših priznanja“, izjavio je Ignjat Rakitić, zamenik predsednika opštine.
DONACIJA PRIJATELJA FONDACIJE
Fondacija je u saradnji sa kompanijom PwC Srbija uručila donaciju kompjutera matičnoj Osnovnoj školi „Josif Pančić“ iz sela Baljevac u čijoj mreži se nalazi seoska škola u Biljanovcu.
„PwC Srbija već godinama učestvuje u ovakvim i sličnim projektima koji se odnose na društveno odgovorno poslovanje. Nadamo se da smo donacijom računara školi „Josif Pančić“ uspeli da u određenoj
meri doprinesemo obrazovanju osnovaca iz sela Baljevac i učestvujemo u ovom veoma kreativnom projektu Fondacije,“ izjavila je Jelena Miletić, rukovodilac Odeljenja za marketing i komunikacije, PwC Srbija.
Takođe, kompanija BIC spremila je paketić proizvoda za svu decu koju pohađaju školu u Biljanovcu, kao i za mališane iz programa Školice života. Kompanija BIC doniraće pribor i materijale za crtanje i kreativne radionice Školici života u Biljanovcu za narednih godinu dana.
Projekat „Školice života“ Fondacija realizuje uz stručnu pomoć Centra za interaktivnu pedagogiju iz Beograda, sa ciljem da stvori što bolje uslove za obrazovanje dece u Srbiji. Namenjen je mališanima iz seoskih područja, kojima su nedostupni vrtići i predškolske ustanove. Školice će pre svega biti mesta predviđena za učenje i igru dece uzrasta od tri do šest godina. Kompletan program Školica života osmišljen je kako bi predškolsko obrazovanje bilo dostupno deci iz socijalno ugroženih sredina kao deci sa smetnjama u razvoju.

Povezana vest:  Beč: autobus izvučen iz Dunava 1976. ponovo vozi