Dobitnici nagrade Prof. dr Ilija  Stojanovic sa predstavnicima Telenor fondacijeTelenor fondacija dodelila nagrade „PROFESOR DR ILIJA STOJANOVIĆ“

Najboljim diplomcima odseka za telekomunikacije, autorima najboljih studentskih radova konferencije TELFOR 2013, kao i autorima najboljeg stručnog rada objavljenog u međunarodnom časopisu, dodeljene su nagrade „Prof. dr Ilija Stojanović“, koje Telenor fondacija tradicionalno dodeljuje sedmu godinu zaredom.
Dodela nagrada održana je na Svečanoj akademiji povodom proslave Dana Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a u ime Fondacije nagrade je uručio Pjer Vučković, menadžer za tehnološku strategiju i finansijsko planiranje kompanije Telenor.
Najbolji diplomirani studenti za 2012/13. godinu su Aleksandar Stanić sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Oskar Marko sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Ana Aleksić sa Elektronskog fakulteta u Nišu. Kao priznanje za uspeh, Telenor fondacija im je dodelila novčane nagrade u iznosu od po 1000 evra, tablet računare Samsung Galaxy Note 10.1 i neograničeno korišćenje interneta na godinu dana.
Nagrađeni studentski radovi sa TELFOR konferencije su „Small Balanced Antennas for Bluetooth Applications“ Save Grkovića sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, „Realizacija bežičnog prenosa podataka sa mobilnog telefona na ekran informacionog sistema u automobilu“ Predraga Igrića sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, i „Proračun kvaliteta usmerenih radio-veza na relaciji ripiter−bazna stanica u UMTS mrežama“ Ivane Marković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.
Nagradu za najbolji stručni rad objavljen u međunarodnom časopisu dobili su Bojan Dimitrijević, Zorica Nikolić i Nenad Milošević za „Performance Improvement of MDPSK Signal Reception in the Presence of Carrier Frequency Offset“.
„Studenti kojima smo danas odali priznanje sutra će biti lideri u sektoru telekomunikacija. Ulaganjem u njih pomažemo njihovo dalje usavršavanje i dajemo doprinos razvoju najvećeg potencijala naše zemlje, a to su obrazovani mladi“, kaže Pjer Vučković iz Telenora.
Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na prof. dr Iliju Stojanovića, pionira telekomunikacija u Srbiji i na prostorima bivše SFRJ.
Prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta, rekao je ovim povodom: „Ilija Stojanović bio je osnivač i šef katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu tokom dve decenije, a ovom nagradom njegovo nasleđe nastavlja da živi kroz mlade i uspešne ljude u Srbiji. Drago mi je što je Telenor kao jedan od lidera u oblasti telekomunikacija prepoznao značaj ulaganja u naše studente, i što imamo saradnju sa kompanijom koja može da im ponudi ono što im je najviše nedostaje nakon studija, a to su praksa i rad u struci.“

Povezana vest:  Humanitarna Novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta