Bosanski umetnik Mladen Miljanović pobednik Henkel Art.Award. 2009

Henkel_Art.AwardHenkel za Centralnu i Istočnu Evropu po osmi put zaredom, sa izuzetnim zadovljstvom, proglasio je pobednika dugo očekivanog Henkel Art.Award. takmičenja, pobednik je dobio novčanu nagradu u iznosu od 7.000 eura. Art.Award. nagradu za 2009. godinu, dobio je bosanski umetnik Mladen Miljanović. Promotivnu nagradu za talentovane umetnike iz Austrije dobio je Wolfgang Lehrner, a makedonski umetnik Dalibor Trenčevski je dobio Promotivnu nagradu za talentovane umetnike iz Centralne i Istočne Evrope. Svaki je nagrađen iznosom od 2.000 evra. Henkel Art.Award. gala svečanost je održana u izložbenom prostoru MUMOK-a u Hofstallungenu.
-Ovim takmičenjem i nagradom Henkel želi da pruži kulturno razumevanje CEE regiona i pruži svoj doprinos evropskim integracijama. Mi verujemo u vrlo pozitivnu budućnost ovog regiona – rekao je Ginter Tumser, predsednik Henkel CEE.
Ukupno 840 umetničkih radova pristiglo je u toku takmičenja za Henkel Art.Award., umetnička dela su morala biti ocenjena, što predstavlja novi rekord u istoriji Henkel Art.Award. Međunarodni stručni žiri, koji se sastoji od predsednika Edelberta Koba, direktora Muzeja moderne umetnosti Fondacije Ludwig Wien, čine i Jerica Ziherl, upravnik Muzeja moderne umetnosti u Rijeci, Brigitte Huck, kritičar umetnosti i kustos, Zoran Petrovski, načelnik Odeljenja za film, fotografiju i video Muzeja savremene umetnosti MOCA u Skoplju i Barnabas Bencsik, direktor Ludwig muzeja u Budimpešti. Žiri je odlučio da pobednik bude umetnik Mladen Miljanović iz Banja Luke od pet finalista nominovanih za nagradu.
-Prilikom ocenjivanja radova nominovanih umetnika odlučili smo se da Henkel Art.Award. pobednik bude Mladen Miljanović. Njegova dela izričito se odnose na politiku i imaju u sebi biografski pečat. On pripada generaciji ljudi koji su se morali orijentisati u etnički podeljnoj sredini, razorenoj i osiromašenoj gde su se itekako osećale posledice rata – rekao je predsednik žirija Edelbert Kob, direktor MUMOK-a u Beču, u objašnjenju zašto je žiri odabrao mladog bosanskog umetnika.
Mladen_MiljanovicMladen Miljanović je studirao Fakultet Primenjenih Umetnosti u Beogradu i Akademiju likovnih umetnosti u Banja Luci. Među poslednjim radovima koje je predstavio nalaze se „Praznik nelagode“, kao i „Ne sedeti dok ja služim umetnost” i “ Ratna terapija „, koje je izlagao u Berlinu, Sarajevu i Banja Luci. U svojim radovima on se suočava sa simbolima i motivima rata, ispitujući prošlost, značenje i kontekstualno zauzimanje prostorija, prostora, mesta i gradova, menjajući najrazličitije vrste medija. 
U okviru Henkel Art.Award. četvrti put je dodeljena promotivna nagrada za mlade austrijske umetnike u nastanku. Volfgang Lerner dobio je Henkel Art.Award nagradu za mladog austrijskog umetnika za instalaciju pod nazivom Das-GLEICHANDERE (Isti drugi). Tokom studija u Beču i Nikaragvi, Volfgang Lerner bavio se grafičkim dizajnom, arhitekturom i transmedijalnom umetnošću. Njegov omiljeni medij su fotografija i video zapis, a putovanja mu služe kao važan podsticaj umetničkom radu. On traži – i nalazi – kosmopolitske praznine i prostore, i pokušava da ih objedini u oblik nepromenjivog novog sveta misli, govora i slika.
Dalibor_TrencevskiS druge strane, makedonski umetnik Dalibor Trenčevski osvojio je Henkel Art.Award. nagradu za mladog umetnika na području centralne i istočne Evrope, koja se dodeljuje u kontekstu Artists-in-Residence programa organizacije KulturKontakt iz Austrije. Mladi makedonski umetnik iz Kumanova već je slikarsko ime u svojoj rodnoj zemlji i izaziva velika komešanja svojim performansima i instalacijama. Dalibor Trenčevski radi kao scenograf. Nagrada za mladog umetnika na području centralne i istočne Evrope i stipendija koja obezbeđuje tri meseca radnog boravka u Beču omogućiće mu da pokaže svoja umetnička dela u Austriji i da upozna ljude lokalne umetničke scene.
Radovi svih kandidata, kao i radovi dobitnika promotivnih nagrada i pobednika Henkel Art.Award. 2009, bili su izloženi od 26. do 29. novembra 2009. u Hofstallungen u MUMOK galeriji.

Povezana vest:  Uvek u trendu sa SYOSS Oleo „Zagasito plavim“ bojama za kosu