happy-new-year-2014-pokloniRegion spreman za najluđu noć – skromo, ali veselo

Kraj 2013. godine, i u regionu obeležene ekonomskom krizom, veliki broj građana dočekaće skromno u domovima i na trgovima, uz prigodnu muziku i tradicionalnu gozbu, dok su za dobar provod onih zahtevnijih i sa „dubljim džepom“ zaduženi ugostitelji iz domaćih i stranih atraktivnih turističkih destinacija.
Poslednje pripreme za doček 2014. privode se kraju, gradovi regionalnih država već odavno su ukrašeni, a trgovi su spremni za pesmu, ples i barem jedna trenutak razbibrige pred nove privatne i profesionalne izazove.
Zagrepčani Novu godinu uz zabavni program mogu dočekati na nekoliko
mesta u gradu – tradicionalna centralna proslava, uz vatromet, biće upriličena na Trgu bana Jelačića, pripremljeni su i besplatni dočeci na Zrinjevcu i u podnožju uspinjače.
U Varaždinu će se trčati i ponoćna trka, u Dubrovniku i Osijeku u ponoć će se plesati valcer, a posebnost splitske proslave je video zid od morske vode na kojem će se projektovati događaji sa Rive.
Riječani već po tradiciji slave na Korzu, biće kuvanog vina, čaja, nagradnih igara…., prenose lokalni mediji, uz napomenu da će oni bogatiji novogodišnju noh i praznike provesti i u brojnim Hrvatskoj bližim ili daljim turističkim mestima.
I u ostalim državama regiona kriza je učinila svoje i većini građana „ukrala“ je proslavu 2014. u luksuznim hotelima i na atraktivnim destinacijama.
Izbor građana je, većinom, kućni ambijent ili doček na otvorenom i u Makedoniji, Sloveniji čijih će građana i ove godine biti u velikom broju na proslavi u prestonici Srbije.
Apsolutni hit dočeka 2014. je cena – što jeftinije, to je bolja prodaja aranžmana, tvrde i iz bosansko-hercegovačkih turističkih agencija.
Planine Vlašić, Bjelašnica, Igman i Jahorina su uvek pozeljne za novogodišnji provod u kombinalciji sa skijanjem.
U novogodišnjoj noći Sarajlijama, Banjalučanima i stanovnicima Doboja pevaće domaći izvođači, biće trubača i vatrometa, dok će Bijeljinci i Trebinjci morati da se snađu jer dočeka na otvorenom u njihovim gradovima neće ni biti, prenose mediji.
Na Trgu dece Sarajeva u svirci i pesmi lokalnih muzičari, prema procenama Turističke zajednice Kantona Sarajevo, uživaće i gosti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Posebna pažnja biće posvećanja najmlađima i tradicionalnoj dodeli novogodišnjih paketića.
Moto ovogodišnjeg dočeka je „Tropska noć u Sarajevu““, a vizuelni identititet je vezan za uspeh fudbalske reprezentacije BiH – plasman na Mondijal u Brazilu.
Veselo će biti i u Podgorici, Kolašinu, na Žabljaku, a crnogorsko primorje i za doček Nove 2014. godine biće stecište najvećih estradnih zvezda iz regiona (Zdravko Čolić, Dino Merlin, Severina, Željko Joksimović, Miroslav Ilić, Vesna Zmijanac…) što bi, kako očekuju u Turističkoj organizaciji te države, trebalo da bude garant dobre posećenosti i provoda.

Povezana vest:  TANJA MITUŠINA - NOVO LICE U KAMPANJI INTIMISSI ZA KOLEKCIJU PROLEĆE - LETO 2012.