vlade divac (2)Među postavkama, fotografije i oprema Vlade Divca

Grad na ušću Mileševke u Lim može da se podiči jednim od najbolje uređenih muzeja u Srbiji koji je, u konkurenciji 60 evropskih institucija koje se bave zaštitom i proučavanjem prošlosti, dobio nagradu Evropskog muzejskog foruma.
Bilo je to prvo priznanje te vrste u istoriji srpske muzeologije, ali je ta činjenica ipak ostala nedovoljno poznata našoj široj javnosti.
Regionalni muzej u Prijepolju raspolaže sa nekoliko raznovrsnih i zanimljivih postavki, među kojima su arheološka, etnološka, istorijska, kao i postavke istorije umetnosti i proslavljenog košarkaša Vlada Divca.
U arheološkoj zbirci nalaze se predmeti koji svedoče o dugoj istoriji prijepoljskog kraja, a najznačajniji među njima su sa lokaliteta Kolovrat, koji potiču iz rimskog perioda i budući da su veoma retki imaju veliku vrednost.
Posebno se ističu krupne ogrlice i brojni predmeti od srebra i zlata sa ovog nalazišta. U oktobru 2013. godine pet predmeta je bilo izloženo u Evropskom parlamentu u Strazburu, i zajedno sa artefaktima i drugih muzeja Srbije predstavljaće nasleđe naše države.
Raznovrsna i bogata tradicija, običaji i život stanovnika ovog kraja, kako na selu tako u gradu, predstavljeni su u etnografskoj postavci autentičnim, originalnim predmetima.
Istorijska zbirka raspolaže najstarijim fotografijama Prijepolja s kraja 19. veka, koje svedoče o izgledu mesta, ulica, i značajnih zdanja, ali i načinu života stanovnika ovog kraja. Istorija umetnosti obuhvata dela poznatih slikara koja se odnose na ovaj grad i okolinu.
Posebno je zanimljiva postavka našeg proslavljenog košarkaša Vlada Divca, jer su u okviru nje izložena sva sportska odličja koja je osvojio tokom karijere, olimpijske, zatim medalje sa svetskih i evropskih prvenstava, i klupskih takmičenja.
Pored toga, posetioci mogu videti i originalnu sportsku opremu, eksponate iz NBA lige, u kojoj je Divac proveo veliki deo karijere i ostavio veliki trag i reprezentativne dreseve.
Posebnu pažnju posetilaca privlače fotografije iz američke košarkaške lige, kao i najznačajnije utakmice Vlada Divca.
Sva istraživanja muzej objavljuje u naučnom zborniku „Mileševski zapisi“, a uspostavljena je dobra saradnja sa srodnim institucijama u okruženju.
U Prijepolju su u narednom periodu planirane izložbe Narodnog muzeja iz Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, takođe iz glavnog grada, Prirodnjačkog muzeja i Narodnog muzeja Kikinde.

Povezana vest:  Otkrivena tajna „aha“ doživljaja