new-year

DOČEK SRPSKE NOVE 2014

Doček srpske Nove godine u Srbiji

U Srbiji je noćas dočekana Nova godina po Julijanskom kalendaru, a proslave na trgovima su organizovane u više gradova, dok je u Beogradu održan moleban u Hramu svetog Save i vatromet, a građani su slavili po restoranima.
Premijer Ivica Dačić dočekao je pravoslavnu Novu godinu u nastavnom centru MUP-a u Makišu sa pripadnicima policije i novinarima. Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru obeležen je u Beogradu tačno u ponoć tradicionalnim vatrometom na Svetosavskom platou i zvonima sa hrama Svetog Save.
Tradicionalnom vatrometu prisustvovao je veliki broj građana, a prethodno je u hramu vladika Remezijanski Andrej služio blagodarenje za prošlu i moleban za uspešnu i blagoslovenu Novu 2014. godinu.
On je preneo okupljenima „pozdrav, očinske molitve i blagoslav patrijarha srpskog Irineja“.
Vladika je okupljenima poželeo da sa porodicama, sa milim i dragim osobama provedu blagoslovenu, radosnu, korisnu i plodotvornu 2014. godinu.
Građani su na Svetosavskom platou mogli da se ogreju uz kuvano vino i rakiju.
Premijer Dacičh, koji je pravoslavnu Novu godinu dočekao u nastavnom centru MUP-a u Makišu gde je smešten deo Uprave kriminalističke policije za tajna praćenja i hapšenja, istakao je da pripadnici UKP rade i dok građani slave.
Dačić je dodao i da je odlučio da ovu Novu godinu dočeka sa pripadnicima UKP jer je, kako je obijasnio, UKP „srce MUP-a i policije“.
U prestonici nije bilo dočeka na trgovima, ali je doček organizovan u mnogim restoranima, kafanama i klubovima, a Grad Beograd je na platou ispred Skupštine grada, od 14 do 20 časova, organizovao manifestaciju „Beograd najmlađima“.
Menadžer restorana „Tri šešira“ u Skadarliji Ljubomir Stanojević rekao je Tanjugu da je taj restoran imao organiizovan doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. 
On je dodao da je interesovanje bilo isto kao i za doček Nove godine po Gregorijanskom kalendaru i da su kapaciteti popunjeni.
Hiljade Novosdađana uz veličanstven vatromet, tačno u ponoć i uz nastup Željka Joksimovioća dočekali su srpsku Novu godinu.
Rekordan broj ljudi okupio se na centralnom gtadskom trgu, gde je Grad Novi Sad organiozovao doček Nove godine po Julijanskom kalendaru.
Program je počeo u 9 sati nastupom pop pevačice Jelene Tomašević, nakon čega su nastupili učesnici muzičkog šoua „X faktor“ i pevač Nikola Rokvić, da bi atmosferu do usijanja podigla Novosađanka Nataša Bekvalac.
Petnaest minuta pre ponoći na binu je izašao Željko Joksimović, a u Novu godinu se ušlo samo uz vatromet, odnosno izostalo je obraćanje zvaničnika.
Na centralnom gradskom trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice građani su dočekali pravoslavnu Novu 2014. godinu uz vatromet i muziku.
Građane su zabavljali rok grupa Dark Skaj, Srpski pravoslavni pojci, plasna grupa Strit dens i Zvezde Granda, a organizator dočeka Nove godine bila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.
Prethodno je i za najmlađe organizovan doček Nove godine, a severna Kosovska Mitrovica je ove godine prvi put imala Ulicu otvorenog srca.
Oko 25.000 Kruševljana dočekalo je na Trgu Kosovskih junaka pravoslavnu Novu godinu uz koncert pevača Ace Pejovića.
Niža temperatura nego 31. decembra nije sprečila građane da se okupe u većem broju i najluđu noć provedu u centru grada uz topple napitke koje je donirala vinarija „Rubin“.
Program je počeo u 21 čas koncertom lokalnih muzičara i kraljevačkog „Oskar benda“, da bi se potom na bini pojavio Aco Pejović koji je u ponoć uz vatromet, koji je obezbedila „Trajal“ korporacija, čestitao Kruševljanima Novu godinu uz pesmu „Tamo daleko“.
Pravoslavnu 2014. godinu većina Kragujevčana dočekala je skromnije od Nove godine po Gregorijanskom kalendaru.
Kragujevčani su novu godinu dočekali uglavnom u svojim domovima u dobrom raspoloženju, a veselo je bilo i u hotelima, restoranima i kafićima.
Organizovanog dočeka 2014. godine po Julijanskom kalendaru na trgu nije bilo, ali su u ponoć bili priređeni vatrometi u privatnoj režiji.
Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta 
Gora, koje vreme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak 2014. godine. 
SPC danas slavi i dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog. 
Julijanski 1. januar je u narodu poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina. 
Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina. 

Povezana vest:  Viktorija Bekam planira porođaj za Dan nezavisnosti