takmicenje barista3Nacionalni šampionat barista srbije 2010.
 
 
U organizaciji Srpske Škole Barista, Serbian Specialty Coffee Association (SSCA), Asocijacije Autentičnih Hedonista (AAH) i generalnog sponzora Doncafé, u Beogradu se 20. i 21. aprila održalo drugo srpsko takmičenje barista (Serbian Barista Championship 2010). U inspirativnom prostoru caffe-a Senso u Poslovnoj zgradi Atrium okupila su se 22 najbolja barista Srbije. Cilj takmičenja je bio pokazati veštinu u pravljenju vrhunske kafe i njenih varijacija, ali uneti i dozu kreativnosti u spravljanju „kafe sa dušom“. Najboljim Baristima Srbije da pokažu svoje veliko umeće pomogli su brojni sponzori: generalni sponzor Doncafé, zatim su tu bili Catering +, Coffeedream, Monin, Lipton, Atrium consulting, Jameson, Avon, Fešta, Brita, Rich&Sweets, Hleb&kifle, Fimas, La Strada, Café&bar, Sensa…
 
Pod budnim okom žirija sastavljenog od stručnjaka iz horeca segmenta i bodreni od svojih navijača i kolega baristi su dva dana spremali specijalitete od kafe. U šampionatu su odlučivale nijanse, pa je pobednik Nenad Stojanović pobedio sa minimalnom prednošću u odnosu na ostalih pet finalista koji su vrhunsko umeće pokazali drugog dana takmičenja. Novi šampion imaće čast da predstavlja Srbiju na svetskom šampionatu u Londonu 23. juna. Najviši standardi SCAE i WBC-a, koje sledi Srpska Škola Barista, govore da je Srbija već našla svoje mesto u svetskoj ligi, tamo gde najbolji iz preko 50 zemalja ukrštaju znanja i talenat.
 
World Barista Championship je jedinstveni događaj u svetu kafe, koji svake godine okuplja takmičare iz preko 50 zemalja. Svaki od takmičara je nacionalni šampion i kao takav predstavlja model Bariste za sve ostale u ovoj profesiji, inspirišući ih da teže perfekciji kvaliteta i kreativnosti. Takmičenje promoviše ne samo najbolje Bariste već i naglašava važnost kvaliteta u svakom koraku tržišnog lanca.
 
Doncafé kao glavni sponzor takmičenja predstavio je svoju novu kafu Esspresso Professional.
 
Poslovna zgrada sa dušom Atrium, bila je odličan domaćin. Poseban utisak ovom događaju dalo je osoblje Cateringa plusa, čiji je restoran Senso u srcu Atriuma. Ugostiteljski sistem sa svešću o važnosti podizanja standarda i kvaliteta usluge i proizvoda unutar horeca segmenta.
Lanac kafeterija Coffeedream, promovisao je sve one probrane napitke napravljene od kafe i vrhunsko umeće služenja koje prati njihove kafiterije.
Fimas je odavno poznat po odličnoj ugostiteljskoj opremi. Pored kvalitetne kafe na njen ukus itekako utiče parvi pribror za služenje.
Da kafa nikad ne ide sama svedoče i kolačići lanca pekara Hleb&kifle i keksići firme Rich&Sweet. Ovaj šampionat ne bi mogao da prođe bez Monin sirupa, neophodnih za posebne napitake od kafe i fenomenalne koktele.
U okviru takmičenja posebno je izdvojen Avon kutak sa kafama i čajanka sa probranim Lipton čajevima i finim pecivima i kolačima iz pekara Hleb&kifle za nežniji pol. Kako je šampionat najboljih barista bio u znaku muškaraca, samo jedna devojka se prijavila na takmičenje, ova čajanka je strogim muškim pravilima igre, dodala žensku atmosferu. Jer tople napitke pijemo u odabranom društvu i nekako uz njih i priča dobija nežniji i životniji ton.

 

 
Ovaj dan ispunjen mirisima i probranim ukusima kafe završio se uz koktel party i Monini Mohito koktelima. Poseban ton žurci dao je viski Pernod Ricard.
 
Poželeli smo pobedniku takmičenja da dostojno predstavi Srbiju u Londonu i da nam za sledeći susret donese nove recepte za čarobne napitke od kafe.
 
 
 
 
 
Povezana vest:  Sutra počinje 24. Fashion Selection