Bogojavljenje plivanje za casni krstSutra plivanje za Časni krst

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst u Beogradu će se u nedelju, 19. januara, održati na Adi Ciganliji, kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“, na Zemunskom keju, Bečmenskom jezeru, obali Dunava u Grockoj i na Zabrežju u Obrenovcu. Deonicu dugu 33 metra, koja simbolizuje godine Hristovog života, preplivaće više od 500 takmičara.
Na šesnaestom plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji kod restorana „Jezero“ ove godine plivaće preko 50 takmičara. Među njima su pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi „Svibora“, kao i prijavljeni građani. Bogojavljenski krst od leda sačinjen je od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa. Organizatori su sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa, opština Čukarica i Javno preduzeće „Ada Ciganlija“. Istog dana, u isto vreme, opština Surčin i Udruženje „Svebor“, po drugi put, organizuju ovo plivanje na Bečmenskom jezeru na kome će učestvovati 44 takmičara.
Na Zemunskom keju, kod restorana „Venecija“, u nedelju u 12 časova oko 300 najhrabrijih plivača iz Srbije u hladnom Dunavu će se po sedamnaesti put boriti za prestižnu titulu nosioca Bogojavljenskog krsta. Organizator i pokrovitelj ovog nadmetanja je opština Zemun, a suorganizatori su Hram Svetog Nikolaja Miriklijskog iz Zemuna i Svebor savez Beograda. Svetkovanje Bogojavljenja počeće u 9 časova liturgijom u Hramu Svetog Nikolaja Miriklijskog u Njegoševoj 45. Ovogodišnja Bogojavljenska trka posvećena je pokojnom Zemuncu Milanu Nadovezi.
U Obrenovcu će 19. januara po prvi put biti organizovano plivanje za časni krst. Manifestacija će biti održana na Zabrežju kod Kajak-kanu kluba „Bora Marković“, a organizatori su crkvena opština i opština Obrenovac. Učestvovaće 33 do sada prijavljena takmičara.
Na obali Dunava u Grockoj za Časni krst plivaće 22 prijavljena takmičara, među kojima je najviše građana Grocke. Organizatori su opština Grocka i Crkva Svete Trojice. Deveto svesrpsko i Sedmo međunarodno Bogojavljensko plivanje za Časni krst, na kome će učestvovati oko 50 plivača, među kojima i dve devojke i prošlogodišnji pobednici iz skoro cele Srbije u nedelju će se održati i kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“. Organizatori su Svebor savez Srbije, Crkva Ružica i Kapela Svete Petke.

Povezana vest:  Fotografija kao idealan hobi za oslobađanje od stresa