tete britan

Roboti, video igre, tvitovi – novo lice londonskog muzeja

U nastojanju da podstakne interesovanje i privuče što više mladih ljudi, londonski Tejt Britn odlučio je da iskoristi razne tehnološke inovacije. Kako prenosi agencija Rojters, poznati muzej namerava da korisnicima interneta omogući da prošetaju robote njegovim galerijama, pretvore muzejski prostor u video igricu, da putem Tvitera komentarišu, raspravljaju i razmenjuju podatke o umetničkim delima ili da se kombinacijom igrice i animiranog filma upoznaju sa sadržajem galerija.
Reč je o četiri projekta koja su ušla u uži izbor za novoustanovljenu nagradu muzeja – „Tejt IK“ (Tate IK Prize), a nagrađena ideja biće realizovana ovog leta. 
-Želeli smo da pomoću tehnologije iznađemo nove načine kako bismo povećali broj posetilaca kao i da stvorimo nove spone između publike i umetnosti – kazala je Džejn Barton, šef kreativnog odseka muzeja. 
Projekat „Tejtkraft galerija“ reprodukuje muzej u popularnu videoigricu Majnkraft. Posetilac može da se kreće u jednom od 25 umetničkih dela koja služe kao predložak igrici, da istražuje prodavnice i izložbene prostore, ima interakciju sa avatarima, pronalazi dnevnike i čuje delove konverzacije – sve u cilju uspešnog rešavanja igrice.
Drugi projekat, pak, predlaže dirigovanje robota kroz sve delove muzeja, čak i one koji obično nisu dostupni publici, treći daje posetiocima mogućnost da putem animacije i sami stvaraju umetnička dela, dok četvrti nudi „tvitovanje“ o muzejskim kolekcijama. 
Projekti imaju kao osnov 20 prostorija muzeja u kojima su izložena dela od XVI veka do današnjih dana.
Panel od šest stručnjaka za tehnologiju i umetnost, među kojima osnivač Vikipedije Džimi Vels, uvrstio je četiri projekta u uži izbor od ponuđenih 51. 
Nosilac pobedničkog projekta, koji će biti proglašen 6. februara, dobija nagradu od 10.000 funti (16.600 dolara) i budžet od 60.000 funti za realizaciju svoje ideje. 

Povezana vest:  HUMANITARNI FOND NOVAK -- ČAROBNI PAKETIĆI, ČAROBNOJ DECI