andric-grad

Srbija finansira Andrićgrad sa 85.000 evra

Ministar prosvete Vlade Srbije u ostavci Tomislav Jovanović i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica potpisali su danas u Beogradu ugovor o finansiranju tog instituta sa 85.000 evra u 2014. godini. Jovanović je nakon potpisivanja sporazuma u Ministarstvu prosvete novinarima kazao da tim činom Andrićev institut i njegov osnivač Kusutrica, koga je naslovio „profesorom“, postaju deo obrazovnog sistema Srbije.
-Nema pozitivnijeg i uglednijeg primera u obrazovanju Srbije od profesora Emira Kusturice, i meni predstavlja pravo zadovoljstvo što imamo iskorak u obrazovanju Srbije, sa željom da saradnju nastavimo i proširimo na dobrobit našeg naroda – kazao je Jovanović. 
Po Kusturičinim rečima Institutu treba 170.000 evra za rad, od čega polovinu plaća Srbija a polovinu Republika Srpska. On je kazao da su napravljeni programi odeljenja za istoriju i književnost Andrićevog instituta, i da je u planu obeležavanje 100. godišnjice atentata na Franca Ferdinanda i izdavanje knjige o poreklu „našeg jezika i jezika u okruženju“. 
Kusturica je najavio da će tražiti poništenje procesa Gavrilu Principu zbog toga što Austro-Ugarska nikad nije ratifikovala aneksiju Bosne, pa prema tome ni proces za veleizdaju, po njegovoj oceni, nije bio zakonit. 
-Tražićemo poništenje za svu Mladu Bosnu, zato što je taj sud bio nelegalan, i vodio proces koji je bio nelegalan, kao i u ostalom mnogi sudovi koji su postojali – kazao je on. 
Poznati reditelj naveo je i projekat zasađivanja stabala na milion hektara, i kazao da je ideja ministra Jovanovića da se napravi „Šljivengrad“ u njegovom kraju u Prokuplju. 
-Taj projekat je suviše utopijski da bi bio brzo i lako razlivovan, ali mislim da je smešten u moždanim magazinima kod mnogih i da će jednog dana, kada bude bolja atmosfera, biti moguće da se reazliuje – kazao je Kusturica. 
On je istakao da Andrićev institut postaje „ozbiljna institucija koja se birne da ne zaboravimo ko smo, šta smo, odakle smo i gde ćemo“. Istraživači u Andrićevom institutu su ljudi iz inostranstva, Srbije i Bosne i Hercegovine, a članovi Upravnog odbora su pesnik Matija Bećković, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić i teniser Novak Đoković, a treba da dobije još dva člana, rekao je Kusturica. 

Povezana vest:  VICHY CAPITAL SOLEIL - novi nevidljivi hidratantni sprej