nurdor dan dc 1Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

U centralnom holu beogradskog šoping mola Delta City, tržnom centru Merkator u Novom Sadu i tržnom centru Forum u Nišu, ovog popodneva je obeležen Svetski dan dece obolele od raka. Ove manifestacije, organizovalo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) sa ciljem da podigne svest celokupne javnosti o tome da je unapređenje kvaliteta lečenja i života dece obolele od raka u Srbiji zajednička misija čitavog našeg društva.
Vođeni vizijom da svakom detetu obolelom od raka mora biti dostupno najbolje moguće lečenje i nega, kao i psiho-socijalna podrška celoj porodici da bi što lakše prebrodili dugotrajno, bolno i iscrpljujuće lečenje, ljudi u NURDORU se kroz razne programe trude da informišu i osnaže kako decu, tako i njihove porodice.
-U ovom trenutku, kancer se gotovo svakog dana dijagnostifikuje jednom detetu u Srbiji. Ipak, podatak da je u više od 70 odsto slučajeva moguće izlečenje ohrabruje roditelje i staratelje obolelih mališana. – izjavio je gospodin Todor Mančić, Predsednik NURDOR-a i pozvao sve ljude dobre volje da se u skladu sa svojim mogućnostima priključe NURDOR-u i pomognu u borbi za stvaranje uslova zahvaljujući kojima će deca obolela od raka imati veće šanse da pobede ovu opaku bolest.
Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) osnovali su 2003. godine roditelji, lekari, medicinsko osoblje i volonteri sa ciljem da pomognu deci i njihovim porodicama koji se suočavaju sa kancerom.

Povezana vest:  Otvoren konkurs za takmičenja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u 2022. godini

nurdor dan dcUrađeno do sada

Do sada, u prethodnih više od deset godine obezbeđeno je otvaranje Dve podružnice u Novom Sadu i Nišu, tri igraonice na hemato-onkološkim odeljenjima i pet roditeljskih kuća.
Jedan od najznačajnijih poduhvata ovog udruženja, bilo je omogućavanje rehabilitacije malih pacijenata o trošku države, što je ostvareno izmenom zakonske regulative.

Održano je šest rehabilitacionih kampova za decu i mlade, četiri edukacije za medicinsko osoblje sa svih pet hemato-onkoloških odeljenja u našoj zemlji kao i preko 10 edukacija za volontere tokom kojih je obučeno više od 400 ljudi. Takođe, za roditelje je organizovano preko 300 edukativnih radionica.U sklopu aktivnosti NURDOR-a, izdato je preko 20 publikacija a u više od 200 navrata su sprovedene akcije za senzibilisanje javnog mnjenja. U aktivnosti udruženja koje ima više od 5000 prijatelja, uključeno je preko 500 porodica.Zahvaljujući NURDOR-u, do sada je uloženo više od 100 miliona dinara i 30.000 volonterskih sati u unapređenje kvaliteta lečenja i života obolele dece

Povezana vest:  Bliži se 34. revija Pal Zileri

Potrebno uraditi

Ipak, pred ovim udruženjem se nalazi još mnogo posla i ulaganje u opremanje i rekonstrukciju hemato-onkoloških odeljenja, organizaciju rehabilitacionih kampova i novih edukacija.
Takođe, neophodno je što pre omogućiti bolovanje roditelja do kraja lečenja. U ovom trenutku, maksimalna dužina bolovanja je 4 meseca a leukemija se po protokolu leči 105 nedelja.
Osigurati pravo pacijenta na dostojanstveno lečenje, jer 80% odeljenja nema smeštaj za roditelje u bolnici, nema dovoljan broj sanitarnih čvorova, kao ni dovoljan broj psihologa, socijalnih radnika, medicinskog i drugog osoblja.
Omogućiti školovanje za decu na lečenju. U ovom trenutku, samo u Beogradu postoji škola za obrazovanje dece osnovno školskog uzrasta na bolničkom i kućnom lečenju, dok za srednjoškolce ne postoji nikakav vid nastave.
Otvaranje nacionalnog pedijatrijskog kancer registra, Koji je osnova svakog programa za lečenje , ishod i dugo praćenje u pedijatrijskoj onkologiji. U ovom trenutku, kod nas ne postoji sistem dugog praćenja nakon izlečenja.
I povrh svega, NURDOR ove godine planira da angažuje jednog psihologa za podršku porodicama na lečenju.

Povezana vest:  Galijano će morati pred sud

Malo znači mnogo u borbi za zdravlje naših mališana! Budimo zajedno uz njih!!!