GST 8295U Vojnoj gimnaziji prvi put i devojke
 
Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis mladića i devojaka u vojne škole za novu školsku godinu koji će trajati do 31. marta a, prvi put, u Vojnu gimnaziju primaće se i učenice.
U Vojnu gimnaziju biće primljeno 90 učenika i učenica, u Vojnu akademiju njih 50 a na školovanje na Medicinskom fakultetu VMA 25 kadeta i kadetkinja.
Mladići i devojke koji žele da konkurišu za upis u vojne škole, potrebno je da na vreme podnesu prijavu u centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka.
Uz prijavu potrebno je priložiti neophodnu dokumentaciju, navelo je Ministarstvo odbrane u saopštenju na svojoj internet stranici.
Za vreme školovanja učenicima i kadetima obezbe?eni su besplatan sme?taj i ishrana u internatima Vojne akademije i Vojne gimnazije, kao i celokupna nastavna literatura, kapaciteti Sportskog centra, biblioteke, internet centra.
Portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić je rekao da je „od ove godine novina da u Vojnu gimnaziju primamo i devojke tako da su sada sve naše vojno obrazovne institucije otvorene za kandidate oba pola“.
„Time definitivno pokazujemo da su, ne samo u vojnim školama već i u svim jedinicama Vojske Srbije i ustanovama Ministarstva odbrane dobrodošli svi koji ispunjavaju uslove i koji su sposobni da obavljaju častan i odgovoran poziv služenja svojoj državi“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, za vreme školovanja učenicima i kadetima obezbeđeni su besplatan smeštaj i ishrana u internatima Vojne akademije i Vojne gimnazije kao i celokupna nastavna literatura.
Krivikapić je podsetio i da se oni koji završe školovanje na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakutletu VMA primaju u profesionalnu vojnu službu i dobijaju čin potporučnika.
Prethodnih godina vladalo je veliko intersovanje mladih za prijem u vojne škole „tako da je na prošlogoidšnjem konkursu na jednom slobodno mestu u vojno obrazovnim institucijama konkursiala oko osam zainteresovanih
Vojna akademija i Vojna gimnazija će, za vreme trajanja konkursa, svake subote organizovati akciju „Otvorena vrata“.
Tada će zainteresovani biti u prilici da posete ove škole i neposredno se upoznaju sa njihovim kapacitetima i mogućnostima, dok ce im zaposleni pružiti sve informacije u vezi sa konkursom i uslovima života i rada.
 
PHOTO: Ministarstvo odbrane
Povezana vest:  SVEČANO OTVOREN TRADICIONALNI UŠĆE ČAROBNI GRAD