UNICEF FER PLEJ  124SABAC 0504 2014U ŠAPCU ODRŽAN KOŠARKAŠKI FER PLEJ TURNIR U OKVIRU PROGRAMA „ŠKOLA BEZ NASILJA“

Na inicijativu učenika i nastavnika Šabačke gimnazije, u ovom gradu održan je UNICEF Fer plej turnir u košarci. Na turniru je učestvovalo više od 50 učenika srednjih škola podeljenih u osam ekipa, dok su se predstavnici osnovnih škola takmičili u ubacivanju trojki. Pored promocije vrednosti sporta za razvoj i fer pleja, kroz ovu manifestaciju prikupljena su sredstva za podršku programu „Škola bez nasilja“. Manifestaciju su podržali nastavnici, roditelji, poznati sportsti, lekari, pripadnici MUP-a u Šapcu, kao i predstavnici gradske uprave.
Košarkašica i promoter UNICEF-a, Nataša Kovačević, koja je prisustvovala turniru, izjavila je da je raduje da je sport okupio toliko učenika iz osnovnih i srednjih škola koji su igrali košarku i promovisali najvažnije vrednosti koje sport ima, pravo na igru za svako dete, timski duh, toleranciju i fer plej.
-Danas se u Šapcu igra košarka, sledeće nedelje to može da bude fudbal ili bilo koji drugi timski sport. Mislim da je važno da sva deca budu uključena u sport i sportske aktivnosti ili bilo koji drugi vid rekreacije. To je najbolji način da svako dete može da se pravilno razvije, učeći kroz igru kako se u životu gubi, pobeđuje, sarađuje, deli odgovornost i gradi samopouzdanje.
-Drago mi je što je Šabačka gimnazija deo projekta „Škola bez nasilja“ i što je domaćin „Fer plej“ turnira. Zahvaljujem se učenicima i nastavnicima ove škole na pokretanju ove inicijative i što su pokazali da dele ljudske vrednosti koje su suština ovog programa. Istakao bih značaj fer igre, jer je to jedini pravi put da naša deca postanu bolji ljudi, koji će sutra znati da funkcionišu kao tim. Posebno me raduje što će učesnici turnira imati priliku da se upoznaju i druže sa svojim idolima, koji su baš zbog ljudskih vrednosti koje imaju promoteri UNICEF-a – izjavio je zamenik gradonačelnika Šapca, Nemanja Pajić.
Program „Škola bez nasilja“, UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovode od 2005. godine sa ciljem prevencije različitih oblika nasilja među decom školskog uzrasta. Do sada je, u okviru programa, održan veliki broj Fer plej turnira u različitim sportovima.
-Ovaj turnir je odličan primer kako škole i lokalna samouprava mogu i treba da sarađuju. Sportske aktivnosti pružaju deci priliku da svoje slobodno vreme provode na kvalitetan način. Kada škole i lokalna zajednica pružaju deci priliku da što češće učestvuju na ovakvim događajima, ona imaju veću šansu da rastu i uče u bezbednom i stimulativnom okruženju – rekla je prilikom otvaranja turnira Biljana Lajović, koordinator Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
U program „Škola bez nasilja“ do sada je uključeno 253 osnovne i 21 srednja škola iz 96 mesta u Srbiji. Aktivnosti koje kancelarija UNICEF-a u Srbiji i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoločkog razvoja sprovode, rezultirale su brojnim programima prevencije nasilja, povećanoj osetljivosti nastavnika, roditelja i učenika prema pitanju nasilja, smanjenju broja teških oblika nasilja ali i povećanoj spremnosti učenika da reaguju kad nasilje uoče u školi.

Povezana vest:  Bečko brašno od organske raži iz gradskog poljoprivrednog dobra